Shod je organiziralo 14 različnih političnih strank in državljanskih gibanj, med njimi več albanskih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Shod je organiziralo 14 različnih političnih strank in državljanskih gibanj, med njimi več albanskih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vodja opozicijskega SDSM-ja Zoran Zaev (na fotorafiji) je več deset tisoč privržencem obljubil, da bodo vztrajali, dokler ne bo premier Nikola Gruevski odstopil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Makedonijo zaradi političnih trenj že nekaj časa pretresajo protivladni protesti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Skopje preplavili protivladni protestniki
Na ulicah Skopja zahteve po odstopu premierja

Protivladni protest je potekal pod geslom 'Državljani za Makedonijo'. Udeležilo se ga je več kot 100.000 ljudi, ki so prišli iz številnih makedonskih krajev. Po koncu protestov, ki so minili mirno, se je večina ljudi mirno razšla.

A mnogi aktivisti in privrženci glavne opozicijske stranke SDSM ostajajo pred poslopjem vlade. Postavili so si šotore in nekaj tisoč ležišč. Tako naj bi vztrajali vse do odstopa premierja. "Ostali bomo tukaj pred vlado. Nikola Gruevski mora odstopiti. Dokler ne bo odšel, tudi mi ne bomo odšli," je obljubil več deset tisoč privržencem vodja SDSM-ja Zoran Zaev.

Za mnoge udeležence so organizatorji protesta pripravili avtobusni prevoz - samo iz Kumanova je prišlo okoli 50 avtobusov. Protestniki so v rokah vihteli makedonske in albanske, pa tudi srbske, zastave ter transparente z napisi 'Zbogom, Nikola' in vzklikali 'Zmaga!'.
Jasne zahteve protestnikov
Protest je organizirala glavna opozicijska stranka SDSM, ki zahteva odstop premierja Nikole Gruevskega in oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bi nato pripravila poštene volitve. Kot vztrajajo v SDSM-ju, ne bodo popustili in bodo na ulicah vztrajali, vse dokler ne bo Gruevski odšel. Ta sicer vztraja, da nima nikakršnega namena odstopiti in da bi bil odstop strahopetna poteza.

Med protestniki pred makedonsko vlado v Skopju je bil tudi Boško, ki je v rokah držal nekaj podobnega prometnemu znaku, na katerem je bila prečrtana podoba makedonskega premierja: "Najprej mora odstopiti, potem pa odgovarjati po vseh zakonih. Pravne države trenutno ni. Vladata fašizem in diktatura. Nujne so spremembe," je dejal v pogovoru z novinarja radia Slovenija Luka Hvalca. Zaradi represije v državi so bili jezni tudi študenti: "Takoj morajo spustiti nekaj naših kolegov, ki so priprti. Potem naj odstopi, a to ne bo dovolj. Kriminalci spadajo v zapor!"

Makedonske zastave plapolajo ob albanskih
Organizatorji so hoteli dati shodu večetnično razsežnost, zato so makedonske zastave plapolale skupaj z albanskimi, srbskimi, turškimi in drugimi. Zbrano množico sta med drugim nagovorila tudi albanski in makedonski študent, ki sta govorila vsak v svojem jeziku.

Govorniki na odru so en za drugim zahtevali odstop Gruevskega, ki je na oblasti že devet let. Kot so ponavljali, si državljani želijo sprememb, svobode, pravičnosti, enakosti, demokracije in dostojanstva za vse državljane, ne glede na njihovo narodnost in vero. Kot je izpostavil režiser Aleksandar Popovski, je "nekaj gnilega v državi Makedoniji", medtem ko je predstavnik študentov poudaril, da mladi zahtevajo prihodnost in demokratično, ne pa strankarske države. Vsi so tudi napovedali, da bodo vztrajali na ulicah, dokler ga ne bodo dosegli.

Zadnji je nastopil vodja SDSM-ja Zoran Zaev in ponovil že večkrat izrečene zahteve; to je odstop premierja in oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bo v jasno določenih časovnih okvirih pripravila poštene in demokratične volitve. Mednarodno skupnost je znova pozval, naj neposredno poseže v reševanje globoke politične krize v državi.

Zaev je še spomnil, da je resnica o korupciji zdajšnje vlade končno prišla na dan, kar dokazuje tudi zbrana množica. "Namučili smo se, da je resnica prišla na dan. Že celo desetletje se trudimo, da ji pomagamo priti na površje," je dejal. Premierju je očital, da kruto obračunava z drugače mislečimi, jih pošilja v zapor, jim ruši objekte, krade državljanom in po svoji volji namešča policijo in sodstvo.

Protest za zdaj poteka mirno
Čeprav je k protestom pozvala opozicijska stranka SDSM, je na shodu svoje moči združilo 14 različnih političnih strank in državljanskih gibanj, med njimi več albanskih. Solidarnosten shod je potekal tudi v Ljubljani na Kongresnem trgu.

Zaev se je zavezal, da bo današnji protest, ki je eden največjih do zdaj, potekal mirno. Zato je dogajanje s prenosnimi telefoni snemalo 4600 aktivistov, kar naj bi pomagalo preprečiti morebitno nasilje. Med protestniki in policisti so vzpostavili tudi tamponsko območje, piše agencija Tanjug.

Vladni shod bo v ponedeljek
Premier Nikola Gruevski je v soboto zatrdil, da bodo pristojni organi, če bo prišlo do poskusa nasilnega prevzema oblasti, posredovali v skladu z zakoni in ustavo. Sicer pa je premierjeva vladajoča stranka VMRO-DPMNE za ponedeljek na istem mestu, pred vlado, napovedala svoj shod v podporo stabilni in močni Makedoniji.

Gruevski vztraja, da nima namena odstopiti in da bi bil odstop strahopetna poteza. Premierjeva vladajoča stranka VMRO-DPMNE je v odgovor na protivladne proteste za ponedeljek napovedala svoj shod v podporo stabilni in močni Makedoniji.

Politična kriza v Makedoniji
Makedonijo že dlje časa pretresa globoka politična kriza, opozicija bojkotira delo parlamenta, Gruevski in Zaev se obmetavata s hudimi obtožbami, političnega dialoga tako rekoč ni. Opozicija že več tednov objavlja posnetke pogovorov predstavnikov vlade, ki naj bi dokazovali, da je vlada prisluškovala 20.000 državljanom, pritiskala na novinarje in pravosodje in preganjala kritike, da je povezana z nezakonitimi bančnimi in gradbenimi posli ter da je od tujih podjetij zahtevala večmilijonske podkupnine. Gruevski, ki je na oblasti že devet let, vse očitke ostro zavrača.

Tožilstvo je Zaeva nato obtožilo poskusa izsiljevanja vlade z materialom, pridobljenim s prisluškovanjem, ki ga je dobil od nekdanjega direktorja makedonske obveščevalne službe Zorana Veruševskega. Veruševski je obtožen nezakonitega vohunjenja in prisluškovanja, tonskega snemanja ter nasilja nad najvišjimi državnimi organi.

Makedonijo zaradi teh političnih trenj že nekaj časa pretresajo protivladni protesti. Na začetku meseca so se ti sprevrgli v nasilje, ranjenih je bilo več deset ljudi, tudi policisti. Napetosti v Makedoniji so se nato še dodatno zaostrile po krvavem spopadu med makedonskimi varnostnimi silami in oboroženimi skrajneži v Kumanovu minuli konec tedna, v katerem je bilo ubitih osem policistov in več teroristov. Makedonsko tožilstvo je v petek sporočilo, da je bilo v spopadih ubitih deset skrajnežev in ne 14, kot se je sprva poročalo.

Fotografije: Luka Hvalc in Reuters

Skopje preplavili protivladni protestniki
Na ulicah Skopja zahteve po odstopu premierja