Papež Frančišek je na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra daroval mašo. Foto: EPA
Papež Frančišek je na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra daroval mašo. Foto: EPA
S cvetno nedeljo kristjani v veliki teden

Čez osrednji vatikanski trg do oltarja pred baziliko sv. Petra se je sprehodila procesija približno sto mladih, škofov in kardinalov, tam pa je 77-letni papež Frančišek daroval mašo. Med več kot 100.000 zbranimi verniki so bili tudi številni romarji iz Latinske Amerike, množica pa je papežu v pozdrav mahala z oljčnimi vejicami, ki so značilne za cvetno nedeljo.

77-letni papež, oblečen v rdeča oblačila, je po poročanju agencije Reuters deloval precej utrujeno, a si je kasneje, ob pozdravljanju vernikov in številnih mladih, opomogel in je deloval precej bolj živahno.

"Kje je moje srce?"
V svoji pridigi je papež spregovoril o dogodkih v zadnjih dneh Jezusovega življenja in vernike pozval, naj razmislijo o tem, na koga spominjajo, na tiste, ki so Jezusu pomagali, ali na tiste, ki so ga obsodili, ga izdali ali pa so bili indiferentni do njegove usode. "Kje je moje srce, kdo med temi ljudmi sem jaz? To vprašanje mora ostati z nami ves teden," je zbrane vernike nagovoril papež.

Papež je med današnjo mašo prvič uporabil palico v obliki križa, imenovano ferula, ki je simbol papeštva, izdelali pa so jo zaporniki iz zapora v severnoitalijanskem mestu Sanremo. Na palici, izdelani iz lesa oljke, je vrezan grb jezuitskega reda, ki mu pripada tudi Frančišek.

Cvetna nedelja - spomin na Jezusov prihod v Jeruzalem
Na cvetno nedeljo se verniki z oljčnimi vejicami in drugim zelenjem spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Te so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave.

S cvetno nedeljo so se za okoli 1,7 milijarde katoliških in evangeličanskih vernikov iz vsega sveta začele priprave na največji krščanski praznik - veliko noč. To bodo Frančiškove druge velikonočne slovesnosti, odkar je pred nekaj več kot enim letom prevzel vodenje Rimskokatolišče cerkve. 27. aprila pa ga čaka še kanonizacija dveh nekdanjih papežev, papeža Janeza Pavla II. in papeža Janeza XXIII.

S cvetno nedeljo kristjani v veliki teden