Pripadniki fancoskih posebnih enot pomagajo malijskim vojakom. Foto: Reuters
Pripadniki fancoskih posebnih enot pomagajo malijskim vojakom. Foto: Reuters
Francoski oklepniki
Slabo izurjena in opremljena malijska vojska brez pomoči Francozov ni sposobna boja proti močnejšemu nasprotniku. Foto: Reuters

Pripadniki posebnih enot francoske vojske so se skupaj z malijskimi vojaki spopadli z uporniki na ulicah mesta Diabaly, ki leži okoli 350 kilometrov severno od Bamaka in so ga vladne sile izgubile v ponedeljek. Za francoske vojake je to prvi spopad na kopnem po šestih dneh letalskih napadov na položaje upornikov.

Francija se je za vojaško posredovanje v svoji nekdanji zahodnoafriški koloniji odločila, potem ko so islamski uporniki prejšnji teden sprožili ofenzivo proti jugu, ki bi lahko pomenila tudi padec Bamaka in s tem tudi padec nekoč ene izmed najbolj stabilnih držav na afriški celini.

Pariz je ocenil, da bi država v rokah islamskih skrajnežev predstavljala grožnjo Franciji in Evropi, zato se je odločil za hitro akcijo.

Načelnik generalštaba francoske vojske admiral Edouard Guillaud je sporočil, da bo Francija naredila vse, da v spopadih ne bi bili prizadeti civilisti. "Če bomo dvomili, ne bomo streljali," je zatrdil.

Žilav in odločen nasprotnik
Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je priznal, da se malijski vojaki v okolici Diabalyja borijo proti dobro oboroženim upornikom. "Borimo se proti odločnemu nasprotniku, ki je dobro opremljen in ni obupal, a smo jih močno prizadeli z napadi, vključno s tistimi, izvedenimi globoko na njihovem ozemlju," je poudaril.

Uporniki so dobro oboroženi predvsem po zaslugi sodobnega orožja, ki je po padcu režima Moamerja Gadafija "pljusknilo" v države Sahela in se znašlo v rokah upornikov, skrajnežev in kriminalnih tolp, ki nadzorujejo obsežna območja v nestabilni regiji, kjer slabo ali pa sploh nevarovane meje med državami potekajo po odročnih puščavskih predelih.

Islamski skrajneži, ki jih povezujejo z Al Kaido, so kot Francija velik del severnega Malija zasedli marca lani skupaj s tuareškimi uporniki, ki so izkoristili kaos v državi, potem ko so mlajši častniki izvedli vojaški udar.

V pričakovanju afriških vojakov
VS ZN-a je jeseni odobril vojaško posredovanje, ki naj bi ga izvedli afriški vojaki ob logistični podpori zahodnih držav, vendar pa naj do njega ne bi prišlo do septembra. Zaradi hitrega napredovanja upornikov se je Francija v petek odločila ukrepati, njeno operacijo pa je podprl tudi VS.

Francija ima v Maliju okoli 800 vojakov in podporo vojaških letal, ki so nameščena v Čadu. Število francoskih vojakov naj bi se kmalu povečalo na 2.500. Tem naj bi pomagalo okoli 3.300 vojakov iz sosednjih afriških držav pod vodstvom regionalne velesile Nigerije.

Pomoč pri posredovanju je ponudila tudi Nemčija, ki bo v Mali poslala dve transportni letali vrste transall. "Ta ukrep se lahko izvede nemudoma," je izjavil nemški obrambni minister Thomas de Maiziere, a dodal, da je treba rešiti še nekaj "tehničnih težav".

Že pred tem je Belgija napovedala, da bo na pomoč francoskim vojakom v Mali poslala 80 svojih vojakov. Logistično podporo operaciji je obljubila tudi Italija.