Z enkratnim darovanjem semenske tekočine lahko darovalec zasluži tudi celomesečni zaslužek. Foto: EPA
Z enkratnim darovanjem semenske tekočine lahko darovalec zasluži tudi celomesečni zaslužek. Foto: EPA
Sperma
Darovalce semenske tekočine izbirajo na podlagi njihovega zdravstvenega stanja, življenjskih navad in razvad in zunanjega videza. Foto: EPA

Po pisanju Deutsche Welle je k temu še dodatno prispeval nedavno predvajani bollywoodski film 'Vicky Donor' (Donator Vicky), ki prikazuje življenje moškega darovalca sperme. Ta z darovanjem sperme postane biološki oče 70 otrok, poleg tega pa se njegovo finančno stanje občutno izboljša.
Tako je kliniko za plodnost Gujat v Indiji preplavila množica moških, ki želi 'v dobro svoje družbe' darovati svojo semensko tekočino. Darovalci semenske tekočine za vzorec zaslužijo od deset do 60 dolarjev, kar za nekatere prebivalcev Indije pomeni celodnevni dohodek, za druge pa celo mesečnega.
Producent filma Vicky Donor John Abraham, ki je med drugim tudi izjemno priljubljen bollywoodski igralec, je v intervjuju za časopis Hindustan Times dejal, da so se včasih ženske z njim želele poročiti, zdaj pa želijo njegovega otroka.
''Nekoč je med večerjo v restavraciji do mene pristopila ženska, ki je bila v spremstvu svojega moža, in se mi zahvalila za film Vicky Donor. Nato pa me je brez sramu vprašala, ali bi ji daroval svojo spermo,'' je dejal Abraham.
Boljši donator, več denarja
Poleg tega da je film doživel izjemno zanimanje med samimi prebivalci Indije, je hkrati začel širšo javno razpravo o vprašanju umetne oploditve, ki je bila sicer do zdaj v Indiji tabutema. V državi tako narašča število parov, ki iščejo darovalce, seveda pa so za dobrega darovalca pripravljeni odšteti visoke vsote denarja.
Tako je letos indijsko javnost razburil oglas nekega para, ki je za 40 ameriških dolarjev iskal ustreznega donatorja. Ta je moral biti študent na indijskem inštitutu za tehnologijo, ni smel imeti slabih življenjskih navad, poleg tega je moral biti visok in svetlejše kože.
Bi lahko v laboratorijih vplivali na spol otroka?
Naval vzhičenja v indijski družbi pa sproža tudi nekatera moralna in etična vprašanja. Med njimi je tudi to, da bi z umetno oploditvijo v laboratorijih morebiti lahko vplivali na spol otroka. Znano je namreč, da so v indijski družbi bolj zaželeni dečki.
V prihodnosti naj bi bilo več ženskih darovalk jajčec
Ginekologinja Anirudha Malpani, ki v Mumbaju vodi zasebno kliniko, pa je celotni razpravi dodala nov preobrat. ''Z razvojem nove tehnologije na področju umetne oploditve se je potreba po darovalcih semenske tekočine naglo zmanjšala. Pri metodi oploditve z vnosom semenske tekočine (Intracytoplasmic Sperm Injection – ICSI) je mogoče, da tudi moški, ki imajo skoraj ničelno število spermijev, postanejo očetje.''
Malpanijeva je ob tem poudarila, da je na drugi strani vse bolj priljubljena zamrznitev ženskih jajčec. ''Vse več je žensk, ki želijo preložiti nosečnost, zato bomo v prihodnosti zagotovo priča večjemo številu darovalk jajčec.''