Kurdskim upornikom v Siriji je pred dnevi iz rok IS-ja uspelo osvoboditi mesto Al Mabruka. Na fotografiji je zadelan predor, ki so ga uporabljali džihadisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kurdskim upornikom v Siriji je pred dnevi iz rok IS-ja uspelo osvoboditi mesto Al Mabruka. Na fotografiji je zadelan predor, ki so ga uporabljali džihadisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
false
Skupen poziv EU-ja in ZN-a poziva k zbiranju 497,7 milijona dolarjev za pomoč in zaščito 5,6 milijona Iračanov. Letos je EU Iraku skupno namenil 63 milijonov evrov pomoči. Foto: EPA

Če bo Islamska država prevzela nadzor nad Hasako, od mestnih vrat so oddaljeni le še 500 metrov, bo to po Raki drugo glavno mesto sirskih pokrajin v njihovih rokah. Režimske sile so za zdaj izgubile dve glavni mesti, poleg Rake so bile marca pregnane še iz Idliba, ki so ga zavzeli uporniki.

Mesto Hasaka je že tri leta razdeljeno na kurdski del pod YPG-jem in režimski del pod Sirsko arabsko armado. IS se je osredotočil na Al Asadove sile, ki so se morale umakniti z južnih obronkov glavnega mesta. Pokrajina Hasaka z istoimenskim glavnim mestom je pod skupnim nadzorom sirskih režimskih sil in kurdske milice Ljudskih zaščitnih enot, potem ko so se vladne sile leta 2012 umaknile iz večjega dela pokrajine.

Sicer pa je IS v Siriji izvedel več uspešnih akcij, med njimi je zavzetje strateško pomembne oaze v osrčju sirske puščave Palmira. Zadnje dni IS silovito napada sirske upornike v severnem predelu province Alepo.

Po poročanju kurdske tiskovne agencije ARA je na nadzorni točki kurdskih varnostnih sil v vasi Um ad Dibis, okoli 15 kilometrov od kraja Ras al Ain v tej pokrajini, razneslo dva avtomobila bombi. Tudi sirski državni mediji poročajo o srditih spopadih v bližini Hasake, podatkov o žrtvah pa ne navajajo.

IS napreduje tudi v Iraku
Skrajneži so pred kratkim zavzeli mesto Ramadi v Iraku, kjer se sicer pripravlja velika ofenziva iraških sil, saj imajo glavno besedo šiitske milice, ki s svojim divjanjem še krepijo sunitsko podporo Islamski državi. A nasilje v državi poglablja tudi humanitarno krizo.

Medtem ko je Evropska komisija prav danes za pomoč Iraku odobrila še 25 milijonov evrov, ki bodo namenjeni za oskrbo z vodo, hrano, zavetjem in zdravstveno oskrbo, so EU in Združeni narodi objavili poziv za zbiranje skoraj 500 milijonov dolarjev pomoči za Irak.

Četrtina Iračanov potrebuje pomoč
Več kot 8,2 milijona Iračanov, kar je skoraj četrtina iraškega prebivalstva, nujno potrebuje humanitarno pomoč zaradi spopadov med skrajno skupino Islamska država in vladnimi silami. Prizadeti prebivalci potrebujejo osnovno zdravstveno oskrbo, vodo, hrano in higienske pripomočke, ZN pa pričakuje, da se bodo razmere poleti še poslabšale.

Pomočnica generalnega sekretarja ZN-a za humanitarne zadeve Kang Kjung Vha je dejala, da so programi pomoči v Iraku resno ogroženi zaradi pomanjkanja sredstev. Opozorila je, da jih bo morala polovica v prihodnjih tednih zmanjšati obseg pomoči ali se bodo celo ustavili. Prva dama Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan je opozorila na nevarnost izbruha nalezljivih bolezni zaradi slabih razmer na področjih zdravstva in oskrbe z vodo.