Na letalo so južnokorejski vojaki streljali iz postojanke Gjodong, ki je od meje med Korejama oddaljena dober kilometer. Foto: EPA
Na letalo so južnokorejski vojaki streljali iz postojanke Gjodong, ki je od meje med Korejama oddaljena dober kilometer. Foto: EPA

Na letalo so začeli vojaki streljati na postojanki Gjodong, ki je od meje med Korejama oddaljena dober kilometer, letalo pa se jim je približalo z juga. Vojaki so streljali s puškami, ki pa niso povzročile nobene škode na letalu, saj je bilo to zunaj dosega pušk. Južnokorejska vojska je sporočila, da je streljanje trajalo deset minut in da so vojaki potniško letalo zamenjali za severnokorejsko vojaško letalo.

Letalo južnokorejske družbe Asiana je bilo na poti iz Čengduja na Kitajskem, ko se je začelo spuščati proti mednarodnemu letališču v Seulu. Iz letalske družbe so sporočili, da je letalo letelo na povsem običajni poti, na krovu pa je bilo 119 potnikov in članov posadke. Letalo je normalno pristalo v Seulu, tudi iz družbe Asiana pa so sporočili, da streljanje na letalu ni pustilo nobenih posledic.

Napetosti med sosedama ne pojenjajo
Na meji med Južno in Severno Korejo je že dlje časa napeto, južnokorejski vojaki pa so še posebej pozorni na morebitne provokacije s severa. Stopnja varnostnih ukrepov je na najvišji mogoči ravni, tudi po lanskem obstreljevanju enega izmed južnokorejskih otokov. Po mnenjih analitikov so odnosi med Korejama na najnižji mogoči točki, potem ko se je Pjongjang prejšnji mesec odločil prekiniti vse stike z vlado v Seulu.