Hemadi Džebali je uresničil svojo napoved in odstopil. Foto: EPA
Hemadi Džebali je uresničil svojo napoved in odstopil. Foto: EPA

Džebali si je več tednov prizadeval, da bi sestavil tehnično vlado strokovnjakov, njegovim načrtom pa je nasprotovala predvsem njegova lastna islamistična stranka Enahda, ki je najmočnejša stranka v dosedanji vladni koaliciji. Po njihovem mnenju bi lahko demokratizacijo Tunizije izpeljala le politična vlada.

"Obljubil sem, da bom odstopil, če moja pobuda ne bo uspešna, in to sem tudi storil," je povedal Džebali, ki je svojo odstopno izjavo že posredoval predsedniku Moncefu Marzukiju. Dodal je, da je zelo razočaran, a da z odstopom izpolnjuje obljubo, ki jo je dal tunizijskemu ljudstvu. "Ljudje so razočarani nad politiko, zato se moramo potruditi, da jim povrnemo to zaupanje," je še povedal Džebali.

Nova kriza po umoru Belaida
Džebali, sicer drugi človek stranke Enahda, ki jo vodi Rašid Ganuči, je svoj načrt za tehnično vlado objavil po uboju enega izmed voditeljev leve opozicije Čokrija Belaida, enega najglasnejših kritikov islamistične vlade. Belaida so ubili 6. februarja pred njegovim domom.

Politična kriza v Tuniziji se tako še dodatno zaostruje, prave rešitve pa ni na vidiku. Prvemu političnemu atentatu v moderni zgodovini Tunizije so sledili očitki, da za umorom stoji Enahda, nato pa so sledili še množični protivladni protesti in odstop tunizijske vlade. Enahda vse obtožbe za umor Belaida zavrača.

Po dveh letih še vedno ni izboljšav
Tunizija je sicer zibelka arabske pomladi, a so dve leti po strmoglavljenju režima avtoritarnega predsednika Ben Alija številni prebivalci razočarani nad izidom revolucije. Mladi so še vedno brez služb, država še nima ustave, revolucionarji so ostali brez odškodnin, nekoč priljubljena turistična destinacija pa se utaplja v nestabilnosti.