Protesti v Turčiji trajajo že peti dan. Foto: EPA
Protesti v Turčiji trajajo že peti dan. Foto: EPA
Kurdi
Podporniki PKK-ja se bojujejo s turškimi policisti. Foto: EPA

Incident se je zgodil, ko je začel lastnik neke trgovine streljati, potem ko so protestniki napadli njegovo trgovino, piše BBC. Demonstranti protestirajo vse od odločitve turškega ustavnega sodišča, ki je prejšnji teden prepovedalo delovanje Stranke demokratične družbe (DTP), saj naj bi njeni člani sodelovali s Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Vodja DTP-ja Ahmed Türk je sicer potrdil, da se stranka res umika iz parlamenta. Kljub temu pa so v stranki napovedali proteste proti odločitvi turškega sodišča. Ni se zgodilo prvič, da so turške oblasti ukinile prokurdsko stranko - DTP, ki je imela v parlamentu 21 poslancev, je že deseta stranka zapovrstjo, ki so ji prepovedali delovanje.

Odločitev turškega ustavnega sodišča je bila veliko presenečenje, saj je prišla, ko je turška vlada obljubila obnovitev odnosov z najštevilčnejšo manjšino v državi - Kurdi. Med drugim jim je obljubljala svobodo izražanja, pr čemer je upala, da bodo Kurdi prekinili sodelovanje s separatistično stranko PKK.

Člani stranke PKK, ki je na seznamu terorističnih organizacij v Turčiji, EU-ju in ZDA, so leta 1984 izvedli oborožen napad na jugovzhodnem delu Turčije. Njihov cilj je bil boj za neodvisnost oziroma za avtonomijo Kurdov, ki živijo v tem delu države. Kurdi namreč predstavljajo 20 odstotkov prebivalcev v Turčiji, kjer sicer živi 70 milijonov ljudi. Stranka DTP je bila ustanovljena leta 2005 kot naslednica več kurdskih strank, ki so bile ukinjene zaradi sodelovanja s PKK-jem. Čeprav člani DTP-ja vztrajajo pri svojih izjavah, da se ne povezujejo s separatistično stranko PKK, in pozivajo turško vlado, da končno začne z njimi sodelovati pri reševanju kurdskega vprašanja v državi, Ankara to vztrajno zavrača.