Na trgu Taksim so 24 ur na dan nameščene posebne policijske enote. Foto: EPA
Na trgu Taksim so 24 ur na dan nameščene posebne policijske enote. Foto: EPA

Samomorislki napadalec je skušal vstopiti na avtobus s policisti na osrednjem carigrajskem trgu Taksim, vendar so ga odrinili, še preden mu je uspelo sprožiti razstrelivo. Med ranjenimi je bilo 15 policistov, nihče pa ni v smrtni nevarnosti.

Carigrad je bil v preteklosti že priča napadom, ki so ga izvedli levičarski skrajneži, pripadniki Al Kaide in pripadniki PKK-ja, na katerega je padel glavni sum, saj se je ravno v nedeljo izteklo enostransko premirje, ki ga je prepovedana organizacija razglasila 13. avgusta.

Podaljšano premirje
Toda vodstvo PKK-ja je zavrnilo odgovornost za napad in je enostransko premirje podaljšalo do poletja prihodnje leto, ko bodo v Turčiji potekale splošne volitve.

"Ne pride v poštev, da bi bili vpleteni v tak napad na dan, ko se je naša organizacija pripravljala na korak k miru in demokratični rešitvi," je PKK sporočil v izjavi za javnost, kjer so še pojasnili, da v napad ni bila vpletena tudi nobena organizacija, ki bi bila povezana s PKK.

V preteklosti so brez privoljenja vodstva PKK-ja manjše celice stranke ali odpadniške skupine že izvedle bombne napade.

Iz notranjega ministrstva so sporočili, da v zvezi z napadom niso prijeli še nobenega posameznika. Po poročanju državne tiskovne agencije Anatolian je bila v napadu uporabljena vrsta razstreliva, ki so ga prej že uporabljali PKK in skrajne levičarske skupine.