Nemčija bo ostala Nemčija, z vsem, kar nam je ljubo,
Nemčija bo ostala Nemčija, z vsem, kar nam je ljubo," meni nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters
false
Nemčija je lani sprejela 1,1 milijona prebežnikov. Foto: Reuters
Angela Merkel bo vztrajala pri svojem

Skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD), ki je nastala šele pred tremi leti, se je na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Mecklenburg -Predpomorjansko uspelo uvrstiti na drugo mesto. 20,8 odstotka volivcev, kolikor jo je na volitvah podprlo, je stranka prepričala predvsem s svojo protipriseljensko retoriko. CDU je z 19-odstotno podporo osvojil tretje mesto.

Vodilna stranka v tej vzhodnonemški deželi tudi po nedeljskih volitvah ostajajo levosredinski socialdemokrati (SPD), ki so osvojili 30,6 odstotka glasov. Predsednik deželne vlade iz vrst SPD-ja Erwin Sellering je dejal, da mora biti dežela ponosna na to, kar je dosegla po ponovni združitvi Nemčije leta 1990. Prepričan je, da volivci "ne bodo dopustili, da AfD to uniči".

Merkel: Odločitev je bila pravilna
Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se mudi na vrh G20 v Hongdžovu na Kitajskem, je dejala, da je z izidi volitev "zelo nezadovoljna". "Zdaj se moramo vsi zamisliti nad tem, kako bomo spet pridobili zaupanje - še posebej, seveda, jaz," je dejala po poročanju BBC-ja in dodala, da so izidi volitev "očitno povezani z vprašanjem beguncev. Kljub vsemu pa verjamem, da je bila sprejeta odločitev pravilna in da ji moramo biti zavezani še naprej."

V ločenem intervjuju je dejala, da spremembe niso nujno slaba stvar: "Nemčija bo ostala Nemčija, z vsem, kar nam je ljubo," še poroča BBC.

Vodja AfD-ja v Mecklenburg - Predpomorjanskem Leif-Erik Holm je poudaril, da bi lahko volilni izid pomenil opozorilo nemški vladi, naj ponovno razmisli o begunski politiki odprtih rok: "Današnji dan bi bil lahko začetek konca kanclerstva Angele Merkel". S svojimi evroskeptičnimi in protibegunskimi sporočili se je medtem AfD tudi na državni ravni povzpel na tretje mesto.

Za vidnost ukrepov je potreben čas
Generalni sekretar CDU-ja Peter Tauber je še predtem dejal, da je vlada Merklove že sprejela vrsto ukrepov za zmanjšanje prihoda prebežnikov, integracijo 1,1 milijona tistih, ki so lani prišli v Nemčijo, in izboljšanje varnosti v državi. "Potreben je čas, da bodo ukrepi začeli učinkovati in da ponovno pridobimo zaupanje, ki je bilo izgubljeno," je v Berlinu zatrdil Tauber.

Na uspeh AfD-ja se je odzvala tudi judovska skupnost v Nemčiji. "Dejstvo, da se lahko skrajno desna stranka, ki na tako ogabno žaljiv način poziva proti manjšinam, tako nenadzorovano povzpne, pomeni moro, ki se je uresničila," je povedala nekdanja vodja Osrednjega sveta Judov v Nemčiji Charlotte Knobloch.

Nacionalna liga in Severna fronta pozdravili uspeh
Uspeh stranke AfD pa sta pozdravili skrajno desni stranki v Italiji in Franciji. "Kar še včeraj ni bilo mogoče, je postalo mogoče: domoljubi iz AfD-ja so pometli s stranko gospe Merklove," je na družbenem omrežju Twitter zapisala vodja francoske skrajno desne stranke Nacionalna Fronta Marine Le Pen.

Vodja italijanske Severne lige Matteo Salvini pa je volitve v Nemčiji označil za "fantastično". "Velik udarec za Merklovo in zmaga za Alternativo za Nemčijo, ki je povezana z ligo in Le Penovo," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Angela Merkel bo vztrajala pri svojem