Veliko deklet se odpravi v Sirijo misleč, da jih tam čaka delo v humanitarni misiji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Veliko deklet se odpravi v Sirijo misleč, da jih tam čaka delo v humanitarni misiji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Številna dekleta, ki odhajajo v Sirijo, se tam poročijo z borci Islamske države. Foto: EPA
Kobane že več kot mesec dni pretresajo hudi spopadi. Foto: EPA
Instagram in Facebook
Pomembno vlogo pri novačenju igrajo tudi spletna omrežja, kot sta Facebook in Instagram. Tam rekruterji prek lažnih profilov komunicirajo z mladimi dekleti. Foto: EPA
Islamska država zapušča Kobane

Foad je prepričan, da njegova sestra ni želela z njim zaradi groženj s smrtjo, ki jih je izrekel francosko govoreči poveljnik skupine, ki se ji je pridružila. Ta donedavna popolnoma običajna najstnica, ki je oboževala Disneyjeve filme, je nekega januarskega dne zapustila dom in odšla v Sirijo. Nekdanja dijakinja je le ena izmed več deset evropskih deklet, številne so enake starosti kot Nora, ki so zapustile domače zavetje in prostovoljno odšle v Sirijo.

Kaj žene mlade ženske, da se odpravijo v države, ki jih že leta pretresajo spopadi? Veliko mladenk se odpravi tja misleč, da bodo tam opravljale humanitarno delo. Šele ko so enkrat v Siriji, se jim razkrije prava usoda: vsiljena poroka z borcem, dosledno spoštovanje islamskega prava, življenje pod budnim nadzorom in le malo upanja, da se bodo še kdaj vrnile domov.

"Ko me je videla, ko sem vstopil v tisto sobo, ni mogla prenehati jokati in se je tesno prižela k meni. V nekem trenutku sem dejal: 'Torej, greš domov z mano?'" se spominja pretresljivih dogodkov 37-letni Foad. "Z glavo je začela tolči ob steno in govoriti 'Ne morem, ne morem, ne morem.'"

Foad, njegovo polno ime ni znano zaradi varnostnih razlogov, je razkril, da mu je sestra povedala, da so jo najprej odpeljali v Alep. Prav tako iz varnostnih razlogov ni želel razkriti, kje se je srečal s sestro, je pa povedal, da je v pogovoru sestre z emirjem slišal, kako jo je opozoril, naj ostane. Nora je predtem domače v telefonskih pogovorih večkrat rotila, naj jo rešijo iz rok skrajnežev, ki jih je označila kot hipokrite in lažnivce.

Foad se je vrnil v Francijo. Sam. Od njegovega obiska maja družina nima nobenih stikov z Noro.

Odhajajo mladi moški, pa tudi mlade ženske
Zgodbe, kot je Norina, predstavljajo poseben vidik polemike o islamističnih skupinah, ki še posebej skrbi evropske države. Sprva se je namreč ob širjenju lovk Islamske države govorilo predvsem o valu evropskih mladeničev, ki se iz domačega okrilja selijo v vrste Islamske države in drugih islamističnih skupin. Zdaj pa se je izkazalo, da je takih tudi vse več deklet. Po podatkih strokovnjakov za terorizem ženske predstavljajo desetino vseh oseb, ki se odpravljajo na območja, ki so v rokah islamističnih borcev. Mlade ženske imajo kot nagrade za borce.

Najstnice na Zahodu pogosto novačijo ženske, ki imajo pogosto svoje baze v Evropi in so zelo dejavne na družbenih omrežjih. Na njih imajo pogosto lažne profile, prek katerih vabijo nove članice, naj se pridružijo humanitarnemu delu na od vojne opustošenih območjih. Nekatere je treba prepričevati bolj, druge manj, saj so nekatere zelo dejavne v sledenju prepričanjem svete vojne - džihada.

Pretekli mesec so na francoski televiziji France 2 predvajali kratek video, posnet na skrivaj v Raki v Siriji: na njej je videti žensko z burko, ki se sprehaja po ulici, ko jo pokliče pripadnik islamske policije in jo ošteje, da nima dovolj zakritega obraza.

Čeprav ženske načeloma ne sodelujejo v bojih, nekaj jih sicer deluje v policijskih enotah, pa so njihovi domovi blizu bojišč in zato pogosto tarča zračnih napadov ZDA in drugih sil, ki se bojujejo proti Islamski državi. Če se torej ženske premislijo, imajo le malo možnosti za pobeg.

"Od mladih žensk, ki jim sledimo, se nobena ni vrnila živa," je žalostno dejstvo razkrila Dounia Bouzar, francoska antropologinja, odgovorna za francosko misijo, ki si prizadeva za deradikalizacijo kandidatov za džihad.

Podobno kot zgodbe številnih deklet in fantov, ki so odšli v Sirijo in Irak, je bil Norin sprejem radikalnega islama veliko presenečenje tudi za njeno družino.

Skrivno življenje na spletu
Studiozna in občutljiva Nora je dejansko živela dvojno življenje: njeno drugo je obsegalo njene dejavnosti prek prenosnega telefona in Facebooka, kjer je svoje navdušenje nad islamom uspešno skrivala pred družino. Foad je to življenje odkril šele po njenem izginotju. "Za njen drugi profil na Facebooku so mi povedali njeni prijatelji. Ko sem ga videl, mi je postalo vse jasno: bilo je veliko pozivov k džihadu in fotografij pohabljenih sirskih otrok," je povedal. "Tri dni pozneje smo prejeli njeno sporočilo, da je v Alepu, da je srečna in preskrbljena - kot da je v Disneyjevem svetu."

Njegov cilj, da jo pripelje domov, ga je odpeljal na turško-sirsko mejo, kjer so ga islamistični oboroženci odpeljali v mesto, ki ga ni želel imenovati. Tam je bilo več tujcev, ki imajo svoje trgovine.

Njegova sestra zdaj živi z enim izmed bližnjih sodelavcev emirja, njena naloga pa je čuvanje otrok džihadistov. Predtem je uspela pobegniti vsiljeni poroki, ki jo je organiziral francoski rekruter. Nora je moškega prepoznala kot francosko-maroškega rekruterja in nekdanjega člana fronte Al Nusra, ki se je septembra vrnil v Francijo, tam pa so ga oblasti prijele zaradi suma sodelovanja v več prestopkih, povezanih s terorizmom.
Nadzor, ki mu ni mogoče uiti
Severine Mehault, katere hčerka Sarah je dom na jugu Francije zapustila pred šestimi meseci, je prepričana, da tudi njena 17-letna hčerka živi pod strogim nadzorom. "Ko govoriva, je vedno isto: 'Super sem, imam vse, kar potrebujem, ne bom prišla domov,'" pravi Mehaultova, ki je nazadnje govorila s hčerko konec septembra, po več kot 14-dnevnem molku. "Toda vem, da nekdo posluša najin pogovor, mogoče celo piše sporočila v njenem imenu. Vem, kdaj je sama, to se zgodi le redko, saj je ton njenega glasu zelo drugačen. Zveni kot moja hči."

Večina žensk, ki zapade v radikalni islam, je zmernih muslimank, vendar pa "prostovoljke" prihajajo tudi iz vrst ateistov, katoličanov in Judov. Prihajajo revne in bogate, iz urbanih in ruralnih območij.

"Rekruterji so svoje metode izpilili do take stopnje, da lahko novačijo kogar koli," pojasnjuje antropologinja Bouzarjeva. "Z nekaterimi stopijo v stik na Facebooku, z drugimi na spletnih straneh za zmenke. Tretji srečajo prijatelja, ki je postal nekakšen guru." Ob tem dodaja tudi možnost, ko so dekleta prepričana, da so zaljubljena, potem ko jih moški zasujejo s sporočili na spletu ali prek telefona. Ta trend je opazen tudi v Nemčiji.

"Ljubezen znotraj džihada je zelo promovirana in jo uporabljajo ženske pri novačenju novih sodelavk," je na nedavnem brifingu v parlamentu dejal Hans-Georg Maassen, vodja nemške obveščevalne službe. "Dejansko je med nemškimi salafisti trenutno prava evforija, veliko se jih želi priključiti tej novi državi."

Smrt je več vredna kot življenje
Od okoli 400 ljudi, kolikor jih je v Sirijo odšlo iz Nemčije, jih je okoli deset odstotkov žensk. Francoske oblasti ocenjujejo, da je v Sirijo odšlo okoli 1.000 ljudi, med njimi 60 žensk. Med 85 džihadisti iz Švedske je žensk od 15 do 20, podatke navaja Magnus Ranstorp, strokovnjak za terorizem na švedskem državnem obrambnem kolidžu. "Želijo se poročiti z mučenikom," pravi. "Gre za skoraj obsedenost z rajem in življenjem po smrti, zaradi česar gre skoraj za kult smrti. Smrt je vredna več kot življenje." Kot pravi, smrt prinaša tudi spremembo položaja ženske. "Tu je notranja hierarhija. Če postaneš vdova, postaneš mentorica mladim ženskam, tako se tvoj status močno izboljša," še dodaja Ranstorp.

Bouzarjeva sodeluje s 130 družinami, ki so izrazile zaskrbljenost nad radikalizacijo pogledov svojih otrok. Kot pravi, je glavni cilj njene organizacije CIPD preprečiti mladim ženskam, da odidejo od doma, kajti možnosti, da se mlada ženske vrne iz Islamske države ali katere druge islamistične skupine, skorajda ni. "Nekatere se tam streznijo. Vendar pa je to po eni strani najhujše, kajti mogoče se v svojih glavah vrnejo k svojemu pravemu jazu, toda fizično so obtičale tam."

Zračni napadi pregnali IS?
Po več kot mesecu dni hudih spopadov v Kobaneju tik pred turško-sirsko mejo se borci Islamske države postopoma umikajo iz mesta, potem ko so ZDA nad območjem več tednov izvajale obsežne zračne napade. Zaradi hudih spopadov je okoli 200.000 prebivalcev prebegnilo v Turčijo. Ta se sicer v spopade ni vpletala.

Kot je poročal Time, pa je huda stiska nekatere med prebivalci, ki vztrajajo v mestu, prisilila, da so vlomili k sosedom, ki so zapustili svoje domove, in tam pokradli njihove zaloge hrane. Primanjkuje pitne vode, mleka za otroke in zdravil. Mesto nima nobene bolnišnice, saj je Islamska država porušila vse tri, ki jih je imelo.

Islamska država zapušča Kobane