Ewa Kopacz je zaprisegla kot nova premierka poljske vlade, zdaj jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu. Foto: Reuters
Ewa Kopacz je zaprisegla kot nova premierka poljske vlade, zdaj jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu. Foto: Reuters

57-letna Kopaczeva je na premierskem položaju nasledila Donalda Tuska, ki je bil imenovan za predsednika Evropskega sveta in je zato odstopil s položaja predsednika vlade. Skupaj s premierko so prisegli tudi ministri, ki jih je Kopaczeva sicer predstavila že v petek.

Z izjemo petih so bili vsi ministri že v Tuskovi ekipi, najvidnejša pa je menjava na čelu zunanjega ministrstva, ki ga bo zdaj namesto Radoslawa Sikorskega vodil Grzegorz Schetyna. Sikorski se zdaj kot kandidat desnosredinske vladne koalicije poteguje za predsednika parlamenta, položaj, ki ga je do zdaj zasedala Kopaczeva. Novi so tudi ministri za notranje zadeve, pravosodje, infrastrukturo, razvoj in javno upravo. Teresa Piotrkowska je prva ženska na čelu notranjega ministrstva.

Vlada nove premierke bo vladala le eno leto
V parlamentu naj bi o zaupnici novi vladi glasovali 1. oktobra. Ta naj bi jo uspešno prestala, saj ima njena koalicija v parlamentu večino. Kot je pred dnevi zapisal EurActiv, pa so pred Kopaczevo zahtevni dnevi, tedni in meseci. Oblikovanje vladne ekipe je bil začetek, a zdaj si mora ustvariti še neko širše politično zaledje in spremstvo, brez katerega ne bo mogla preživeti. Njena ekipa bo vladala samo eno leto, do rednih parlamentarnih volitev, zato bo velik del njenih prizadevanj usmerjen tudi v novo zmago na volitvah in polni premierski mandat.

Kopaczeva, ki je bila tesna Tuskova sodelavka, je od leta 2001 članica vladajoče Državljanske platforme (PO). Po izobrazbi je pediatrinja, med letoma 2007 in 2011 pa je bila ministrica za zdravje.

Nova premierka je že nakazala, da ne bo nadaljevala ostre politike do Rusije, ki jo je zagovarjal odhajajoči zunanji minister Sikorski, oster nasprotnik ruske agresije v Ukrajini.