Ljudje v Indiji so z zanimanjem spremljali odločitev višjega sodišča v Mumbaju. Foto: EPA
Ljudje v Indiji so z zanimanjem spremljali odločitev višjega sodišča v Mumbaju. Foto: EPA

Pakistanski državljan Mohamed Adžmal Kasab je skupaj s še devetimi napadalci, ki naj bi pripadali islamistični skupini Laškar-e-Taiba, konec novembra 2008 v Mumbaju zadrževal talce v dveh luksuznih hotelih. Med tridnevnim morilskim pohodom v tej indijski finančni metropoli je bilo ubitih 166 ljudi, med njimi tudi 26 tujcev, več kot 300 pa je bilo ranjenih. Od napadalcev je preživel le Kasab.

Posebno sodišče je 6. maja lani odločilo, da je Mohamed Adžmal Kasab kriv v skoraj vseh od 86 točk obtožnice, tudi množičnega umora in terorizma, in ga obsodilo na smrt z obešanjem. Kasab se je na odločitev sodišča pritožil, vendar sta sodnika višjega sodišča v Mumbaju njegovo pritožbo danes zavrnila.

"Kasab se ni nikoli pokesal"
"Primer je bil izjemno krut, zločin pa grozljiv in vnaprej načrtovan. Šlo je za grožnjo družbi," sta v obrazložitvi svoje odločitve zapisala sodnika Randžana Desai in Randžit More. "Kasab je neusmiljeno ubil nedolžne ljudi, tudi ženske in otroke. Nikoli se ni pokesal," sta še zapisala sodnika.

Kasab, ki je odločitev sodišča spremljal po televiziji v zaporu, ima v skladu z indijskimi zakoni možnost, da se na razsodbo na smrt pritoži še na vrhovno sodišče v New Delhiju. Če bodo tudi sodniki vrhovnega sodišča potrdili razsodbo, se lahko Pakistanec s prošnjo za pomilostitev obrne le še na indijskega predsednika.

Odnosi med Indijo in Pakistanom počasi okrevajo
Napad v Mumbaju je močno oslabil odnose med Indijo in Pakistanom, saj je Indija za napad obtožila pakistansko islamistično skupino. Po začetnem zanikanju je Pakistan le priznal, da so bili napadi delno načrtovani tudi v njihovi državi in da je bil Kasab pakistanski državljan. Odnosi med državama se počasi izboljšujejo, v začetku februarja pa sta državi napovedali tudi nadaljevanje mirovnih pogajanj.