Iran zatrjuje, da si nemška novinarja nista priskrbela novinarskih akreditacij. Foto: EPA
Iran zatrjuje, da si nemška novinarja nista priskrbela novinarskih akreditacij. Foto: EPA

"Dvojico morajo izpustiti takoj in ju vrniti domov v Nemčijo," je dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki so se mu pri pozivu v nemškem tedniku Bild am Sonntag pridružili še ministri za obrambo, finance in delo.

Nemška novinarja, ki delata za Bild am Sonntag, sta bila aretirana med pogovorom s Sadžadom Gaderzadehom, sinom Sakineh Mohamadi Aštiani, ki so jo iranske oblasti obsodile na smrt zaradi domnevnega prešuštva.

Primer Aštianijeve je v mednarodni skupnosti sprožil številne odzive in znova opozoril na stanje človekovih pravic v islamski republiki. Iran je sporočil, da sta prijeta nemška novinarja nezakonito vstopila v državo in nista imela novinarskega dovoljenja za delo v Iranu.

43-letna Aštianijeva je v soboto dejala, da namerava tožiti oba novinarja, ki sta jo "osramotila", vendar ni razkrila drugih podrobnosti, je poročal BBC.

Leta 2006 je bila Aštianijeva na dveh sojenjih obsojena na smrt. Na prvo smrtno kazen z obešanjem je bila obsojena zaradi vpletenosti v umor svojega moža, vendar je bila kazen po pritožbi znižana na deset let zapora. Na drugo smrtno kazen s kamenjanjem je bila obsojena zaradi prešuštvovanja, med drugim z morilcem svojega moža.

Iranske oblasti so pod pritiskom zahodnih držav usmrtitev že večkrat preložile. Medtem Mohamadi Aštianijeva ostaja v zaporu, na televizijskih posnetkih in tudi na sobotni novinarski konferenci pa je medtem že večkrat priznala krivdo in zatrjevala, da z njo v zaporu lepo ravnajo, čemur pa številni ne verjamejo.