Policist je bil zaboden pred letom dni na železniški postaji v Hannovru. Foto: Reuters
Policist je bil zaboden pred letom dni na železniški postaji v Hannovru. Foto: Reuters

Radikalizirana Safia S. je 34-letnega policista zabodla v vrat na železniški postaji v Hannovru, policist pa je preživel.

Osumljenka je priznala krivdo poskusa umora, hujše poškodbe in članstva v tuji teroristični organizaciji, je pred sodiščem v mestu Celle sporočilo zvezno tožilstvo.

V obtožbi je njen poskus umora označen za mučeniško dejanje v imenu IS-ja. Preiskovalci menijo, da gre za prvi teroristični napad, ki je bil v Nemčiji izveden po naročilu IS-ja. Obtožena se je že pokesala in se v pismu ranjenemu policistu, ki ga je poslala iz pripora, tudi opravičila. Safia S. naj bi imela dve državljanstvi - poleg nemškega še maroškega.

Poleg Saife S. je obtožen tudi 20-letni nemški Sirec, ki kljub vedenju namere kaznivega dejanja ni prijavil. Tožilstvo zanj zahteva tri leta zaporne kazni. Preiskovalci sicer njegov primer še preiskujejo, saj ga sumijo tudi sodelovanja pri načrtovanju domnevnega terorističnega napada, zaradi katerega so novembra 2015 v Hannovru odpovedali nogometno tekmo. Sodišče bo nadaljevalo zaslišanja v petek, sodba naj bi bila znana prihodnji četrtek.