"Rajski dokumenti" so razkrili tudi davčne oaze britanske monarhije, ki je vlagala na Kajmanske otoke in Bermude. Foto: Reuters
Wilbur Ross
Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross ima delež v ruskih podjetjih, katerih solastniki so ljudje pod sankcijami ZDA. Foto: Reuters
Jurij Milner
Ruski tehnološki magnat je odgovoren za milijonske naložbe v Twitter in Facebook. Milner je solastnik podjetja, v katerem ima delež tudi Trumpov zet Jared Kushner. Foto: Reuters
Bono
Zvok šelestenja neobdavčenih bankovcev očitno prija tudi glasbeniku skupine U2. Foto: EPA

Objavljen je prvi sveženj 13,4 milijona dokumentov, ki jih preučujejo ICIJ in skoraj 100 medijskih hiš, med katerimi je tudi slovenski časopis Delo. Nedeljsko razkritje je le majhen delež ogromne davčne in finančne afere, v kateri je udeleženih več sto ljudi in podjetij. Dokumenti razkrivajo, kako so politiki, multinacionalke, zvezdniki in drugi premožneži prek fundacij in fiktivnih podjetij svoj denar skrili pred obdavčenjem, poroča BBC.

Razkriti dokumenti kažejo, kako globoko se prepletata sistem davčnih oaz in svet premožnih posameznikov in korporacijskih velikanov, kot so Apple, Nike, Uber in druga svetovna podjetja.

Trumpov minister solastnik ruskih podjetij
Dokumenti razkrivajo lastniški delež ameriškega ministra za trgovino, milijarderja Wilburja Rossa, v nekaterih ruskih podjetjih, med njimi tudi tistih, ki so pod ameriškimi sankcijami, dokazujejo pa tudi Rossovo poslovanje z družino ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča Guardian. Ross je v 90. letih Donalda Trumpa rešil pred stečajem, ameriški predsednik pa ga je po izvolitvi imenoval na mesto ministra za trgovino. Tudi po zavzetju položaja je Ross ohranil delež v ruskem podjetju za prevoz nafte in plina, katerega solastniki so tudi Putinov zet Kiril Šamalov in še dva človeka, proti katerima so uperjene sankcije ZDA. Razkritje bo še prililo olje na ogenj pereči debati o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve.

Facebook in Twitter prejemala ruske milijone
Facebook in Twitter sta skupno prejela več sto milijonov dolarjev sredstev iz Rusije. Za večino naložb je odgovoren ruski tehnološki magnat Jurij Milner, ki je solastnik podjetja, v katerem ima delež tudi Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner. Sredstva za investicije naj bi leta 2011 prispevala državna banka VTB, 191 milijonov dolarjev za Twitter, in investicijski holding energetskega giganta Gazprom, ki je prek fiktivnega podjetja kupil za milijardo dolarjev Facebookovih delnic.

Lord Aschcroft brez naslova v Veliki Britaniji
Lordu Michaelu Aschcroftu, nekdanjemu podpredsedniku britanske konservativne stranke, in njenemu velikemu pokrovitelju dokumenti očitajo nekatere nepravilnosti pri nakazovanju denarja, več sto milijonov evrov, na Bermude. Aschcroft v Veliki Britaniji prav tako ni imel prijavljenega stalnega prebivališča, s čimer se je izognil plačilu davkov, še poroča BBC.

Sumljivi posli za lastništvom Evertona
Dokumenti nakazujejo tudi nepravilnosti pri lastništvu britanskega nogometnega kluba Everton, ki bi lahko kršil pravila britanske prve lige, po katerih posameznik, ki ima v lastništvu deset ali več odstotkov kluba, ne more imeti lastniškega deleža v katerem drugem klubu. Farhad Moshiri je namreč leta 2016 prodal svoj delež v Arsenalu, da je kupil skoraj polovico kluba Everton. Dokumenti razkrivajo, da je Moshirijev prvotni delež v Arsenalu v resnici bil "darilo" oligarha Ališerja Usmanova, ki si lasti 30 odstotkov kluba, zaradi česar se pojavljajo ugibanja, ali je s tem denarjem Usmanov postal tudi de facto solastnik Evertona.

Denar monarhije na Bermudih
Nazadnje pa še zgodba britanske kraljice Elizabete, ki je svoj zasebni denar oplemenitila v skladih na Kajmanskih otokih in Bermudih, ki sta oba del Združenega kraljestva. Duchy of Lancaster, ki skrbi za upravljanje 500-milijonskega premoženja monarhije, je namreč 10 milijonov funtov (11,2 milijonov evrov) investiral v podjetja, ki imajo sedeže v omenjenih otoških davčnih oazah. BBC sicer poudarja, da ni v tovrstnih naložbah ničesar nezakonitega, kajti kraljica je po britanski zakonodaji izvzeta plačevanja davkov. Za omenjeni Duchy of Lancaster zakonodaja ne predvideva plačevanja davka na prihodke, davka na kapitalske dobičke in davka na dedovanje. A ostaja vprašanje, ali naj bi monarh sploh investiral v davčne oaze. Britanska kraljica sicer v skladu z memorandumom o razumevanju obdavčitve premoženja kraljičine družine iz leta 1993 prostovoljno plačuje "kompenzacijo" v zameno za neplačevanje davkov.

Neobdavčena sredstva Trudeaujeve kampanje
Finančni vodja kampanje kanadskega premierja Justina Trudeauja in njegov svetovalec Stephen Bronfman se je z nakazovanjem denarja med tremi podjetji iz ZDA, Kanade in Izraela in vlaganjem v davčno oazo na Kajmanskih otokih na zakonit način izognil plačilu davkov, poroča Guardian.

Bono solastnik litovske trgovine z računom na Malti
Razkritju davčnih nepravilnosti se ni izognil niti pevec irske skupine U2 Paul Hewson - Bono. Pevec je vlagal v malteško podjetje Nude Estates, ki je kupilo nakupovalni center v mestecu na severovzhodu Litve kmalu po odprtju leta 2007. Poslovanje trgovine so pozneje preusmerili na Malto in britanski otok Guernsey, ki ima lastno sodno oblast. Na Malti je dobiček le petodstotno obdavčen, medtem ko na Guernseyju sploh ni. Bonova tiskovna predstavnica je sporočila, da je bil roker le manjši vlagatelj v zakonito ustanovljeno malteško podjetje, še poroča Guardian.

Dokumenti ušli iz dveh storitvenih podjetij
Najnovejši dokumenti izvirajo iz dveh storitvenih podjetij v davčnih oazah na Bermudih in v Singapurju, Appleby in Asiaciti Trust, in iz 19 poslovnih registrov, ki so vmesne postaje v svetovni sivi ekonomiji. Od neznanega vira je tako kot v primeru panamskih dokumentov dokumente pridobil nemški časopis Süddeutsche Zeitung, ki jih je nato posredoval več kot 380 novinarjem v 67 državah. ICIJ ob tem opozarja, da naložbe v tuje države, kjer je davčna stopnja nižja od domače, niso nujno nezakonite.

Slovenske zgodbe pokriva časopis Delo
Objavljeni dokumenti predstavljajo le del celote, ki jo bodo novinarji razkrili javnosti v tem tednu. Časopis Delo bo v prihodnjih dneh objavljal slovenske zgodbe, ki so jih njihovi novinarji odkrili v "rajskih dokumentih".