Tednik, ki je začel izhajati leta 1843, so zaradi škandala s prisluškovanjem ukinili. Foto: EPA
Tednik, ki je začel izhajati leta 1843, so zaradi škandala s prisluškovanjem ukinili. Foto: EPA
Rebekah Brooks
Rebekah Brooks je na policijski postaji preživela 12 ur. Foto: EPA
News International
News International se je znašel v središču afere, ki pretresa Otok. Bodo zaradi vdiranja v telefone zaslišali tudi Jamesa Murdocha? Foto: EPA
Odstopil šef Scotland Yarda

Policija v Hertfordshiru je sporočila, da so zjutraj v Watfordu našli moško truplo in da njegova smrt ni sumljiva. Identitete pokojnika ni razkrila. "Ob 10.40 je bila policija poklicana na Langley Road, Watford, zaradi skrbi za moškega, ki živi na naslovu na tej ulici. Ob prihodu policije in rešilcev so našli moško truplo. Kmalu zatem so moškega razglasili za mrtvega," so bili skopi podatki, s katerimi je postregla policija.

Hoare je New York Timesu razkril, da je prisluškovanje telefonom veliko bolj razširjeno, kot je News of the World priznal na začetku policijske preiskave. Bil je prvi novinar, ki je Andyja Coulsona, nekdanjega urednika zdaj že ukinjenega tabloida in poznejšega tiskovnega predstavnika britanskega premierja Davida Camerona, obtožil, da je ne le vedel za vdiranja v telefone, ki so jih izvajali njegovi uslužbenci, temveč jih tudi spodbujal k temu.

S Coulsonom je Hoare delal že pri časniku The Sun, preden so ga zaradi težav z alkoholom in mamili odpustili.

Brooksova po 12 urah izpuščena
Britanska policija je izpustila nekdanjo izvršno direktorico News International Rebekah Brooks, ki so jo zaradi domnevne vpletenosti v afero aretirali v nedeljo. S Scotland Yarda so sporočili, da je policija Brooksovo, ki so jo prijeli v nedeljo okoli poldneva, zasliševala približno 12 ur, nato pa so jo ob plačilu varščine okoli polnoči izpustili na prostost do naslednjega zaslišanja, ki je napovedano za oktober. Brooksovo sumijo vpletenosti v načrte o prestrezanju komunikacij in korupcije, preiskujejo pa tudi domneve o neprimernih plačilih policiji.

Brooksova pravi, da sodeluje s policijo pri preiskavi in da je v nedeljo prostovoljno in v skladu z dogovorom prišla na policijsko postajo, njen tiskovni predstavnik pa je zatrdil, da je nekdanja odgovorna urednica na sestanek prišla v pripravljenosti na sodelovanje in da ni vedela, da bo na sestanku aretirana.

V petek zapustila News International
Brooksova, nekdanja odgovorna urednica tabloida News of the World, je zaradi škandala z vdiranjem v telefone in prisluškovanja znanim osebnostim in drugim ljudem v petek odstopila z mesta izvršne direktorice koncerna News International. Za odstop se je odločila zaradi globokega občutka odgovornosti za škandal, ki ga trenutno preiskujejo tako v Veliki Britaniji kot v ZDA, v sporočilu za javnost pa je zapisala, da ni vedela za sporne prakse svojih podrejenih.

Aretacija Brooksove je že deseta aretacija v povezavi z medijskim škandalom, ki je močno pretresel Veliko Britanijo. Pred njo je bil aretiran Coulson, ki je bil do januarja letos svetovalec za medije in tiskovni predstavnik premierja Camerona. Guardian na svoji spletni strani piše, da bo policija zelo verjetno zaslišala tudi Jamesa Murdocha, sina medijskega mogotca Ruperta Murdocha in vodjo medijske družbe News Corporation.

Z mesta odstopil načelnik londonske policije
Zaradi afere, povezane z vdiranjem v telefone, je v nedeljo zvečer odstopil tudi načelnik londonske policije in najvišji policijski uslužbenec v Veliki Britaniji Paul Stephenson. Stephensonu očitajo, da sta z ženo januarja letos sprejela brezplačno bivanje v luksuznih toplicah, ki jih je promoviralo podjetje nekdanjega namestnika urednika pri News of the World Neila Wallisa, ki ga je policija aretirala prejšnji teden.

Stephenson je ob odstopu povedal, da ni storil nobene nedopustne stvari in da je njegova osebna integriteta nedotaknjena, čeprav bi si morda želel, da bi nekatere stvari speljal drugače. Pojasnil je, da se je za odstop odločil, ker ni želel, da bi kritike njegovega vodenja Metropolitanske policije vplivale na varnost olimpijskih iger, ki jih bo London gostil poleti prihodnje leto.

Nov dan, nov odstop
Dan po njegovem odstopu je svoj položaj zaradi škandala zapustil najvišji protiteroristični policijski uslužbenec v Londonu John Yates. Pomočnik komisarja je leta 2009 odločil, da ne bodo odprli preiskave o domnevnih prisluškovanjih telefonom, ki naj bi jih izvajali novinarji tednika News of the World, češ da ni nobenega razloga za to. Nova preiskava iz letošnjega januarja pa je pokazala, da je imela policija 11.000 strani dokazov, ki jih policisti niso dovolj temeljito pregledali.

Cameron skrajšal svoj obisk v Afriki
Pod valom kritik se je znašel tudi britanski premier Cameron, ki je prejšnji teden razkril, da se je v 15 mesecih na položaju kar 26-krat uradno sešel z Murdochom, njegovim sinom Jamesom in drugimi vodilnimi pri News Internationalu. Cameron je zaradi škandala skrajšal svoj napovedani obisk v Afriki, saj želi s pravosodnim ministrstvom uskladiti vse podrobnosti preiskave medijev.

Cameron je napovedal, da bo spodnji dom parlamenta svoje počitnice začel dan kasneje, kot je bilo predvideno, in bo v sredo, dan po zaslišanju Murdocha pred odborom parlamenta, razpravljal o škandalu.

Odstopil šef Scotland Yarda