Patriarh Kiril je velik podpornik predsednika Putina in nasprotnik ruske opozicije. Foto: EPA
Patriarh Kiril je velik podpornik predsednika Putina in nasprotnik ruske opozicije. Foto: EPA

Patriarh Kiril je v govoru, ki je objavljen na spletni strani Ruske pravoslavne cerkve, dejal, da se mora moški posvečati "zadevam zunaj doma", mora delati in služiti denar, medtem ko je ženska "usmerjena navznoter", proti otroku in domu.

Če ženska te "zelo pomembne funkcije" ne opravlja, je ogrožena celo domovina, meni patriarh. Feministične organizacije po njegovih besedah "razglašajo lažno svobodo žensk, ki se mora odražati zunaj zakona in družine".

"Vsi vemo, kako lažna propaganda lažnih vrednot v resnici deluje," je dejal. "Vsili se mnenje, da je poslanstvo ženske biti mati ponižujoče," je dejal v nagovoru organizaciji pravoslavnih žensk, zato po njegovem prepričanju ni naključje, da je večina feminističnih voditeljic neporočenih.

Za Patriarha sicer ni nič narobe s tem, da ima ženska kariero, če si pravilno postavi prioritete in ob tem "izpolni svojo dolžnost ter kot žena in mati dela tudi v javno dobro".

"Število rojstev pade, ko sladita premik in zlom vrednot, ko zadovoljitev potreb posameznika, njegov egoizem, postane prioriteta," je še dejal.

Kiril je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in sploh ne skriva svojih političnih preferenc. Kljub peticijam številnih ruskih vernikov je tudi podpiral stroge kazni za članice skupine Pussy Riot.