Ljudje, ki so ostali brez domov, si gradijo začasna prebivališča. Foto: Reuters
Ljudje, ki so ostali brez domov, si gradijo začasna prebivališča. Foto: Reuters
Reševalci se dobro zavedajo, da več časa, kot mine, manj je možnosti za najdbo preživetih, zato delajo brez premora. Foto: EPA

Kitajske oblasti so na pomoč reševalcem, ki iščejo preživele po potresu v pokrajini Sečuan, poslale dodatnih 30.000 vojakov in 90 helikopterjev.

Številke iz dneva v dan večje
Po podatkih je za zdaj potrjenih skoraj 20.000 smrti, 26.000 ljudi še vedno pogrešajo, skupaj je prizadetih 10 milijonov ljudi. Vojaki in helikopterji bodo prinesli hrano in vodo, da bi vsaj malo omilili hudo stisko ljudi, ki so ostali brez vsega. V pokrajini si za odpravo posledic potresa prizadeva že 50.000 vojakov in policistov, pomoč sta poslali tudi Japonska in Tajvan, politični tekmec Kitajske.

Upanje vse manjše
Prave razsežnosti potresa postajajo jasne šele zdaj, saj se je reševalcem šele po štirih dneh uspelo dokopati do najbolj odročnih predelov blizu žarišča potresa. "Če so v teh razmerah še preživeli, je to sreča ali pa čudež," je dejal Džang Džoušu, namestnik direktorja državnega centra za potrese.

Nekatera mesta so dobesedno zravnana z zemljo. Eno takšnih je Dudžjangjan, kjer morajo domačini noči preživljati v šotorih in začasnih zatočiščih, v strahu pred novimi popotresnimi sunki in novimi rušitvami stavb. "V eni minuti je mesto, kot smo ga poznali, izginilo," je dejal neki domačin. Prizadeti se tudi pritožujejo, da nimajo dovolj hrane in tekočine, zato so morali piti onesnaženo vodo.

Na pomoč tudi z zračnimi pošiljkami
Kitajska vlada je javnost pozvala, naj podarijo osnovne potrebščine, med njimi kladiva, lopate, plastične čolne, za reševalno akcijo. Pripadniki zračnih sil so na najbolj prizadetih območjih pristali kar s padali, tako da je po podatkih kitajskih oblasti pomoč prispela že na vsa prizadeta območja. Oblasti nameravajo z zračnimi pošiljkami hrane, oblačil in odej oskrbeti vsa najbolj prizadeta območja, tudi Bejčuan in Venčuan.

Vojaške enote so opravile tudi težko delo na jezu Zipingku, ki so ga poškodovali popotresni sunki. Po najnovejših podatkih je jez zdaj varen, oblasti pa se bojijo, kakšne so posledice potresa na drugih 400 jezih v bližini.

"Uporabiti moramo vsa sredstva in rešiti življenja ne glede na ceno. Življenje je najbolj dragoceno," je upanje vlival kitajski premier Ven Džjabao. Reševanje otežujejo tudi težavne vremenske razmere.

Pomagala bo tudi Slovenija
Slovenska vlada je na seji sprejela sklep, da bo za odpravljanje potresa na Kitajskem namenila sredstva humanitarne pomoči - 100.000 evrov.

K. T./A. P.