Ubiti Tyree King je imel pri sebi airsoft pištolo (BB), katere repliko je objavila policija. Foto: Reuters
Ubiti Tyree King je imel pri sebi airsoft pištolo (BB), katere repliko je objavila policija. Foto: Reuters

pištolo airsoft, podobno policijski, le da ima plastične naboje.

Policisti so se odzvali na klic v sili, da poskuša skupina mladih izvesti oboroženi rop. Ko so prišli na kraj dogodka, so našli tri osumljence, ki so ustrezali opisu, med njimi je bil tudi Tyree King. Med zasliševanjem sta King in še en fant pobegnila. Ko je King izza pasu potegnil pištolo, ga je policist ustrelil. Drugega fanta, Demetriusa Braxtona (19), je policija ujela in aretirala.

"Policija je dejala, naj lezeva na tla. To sva naredila, moj prijatelj pa je vstal in zbežal. Med begom so ga policisti ustrelili," je dejal Braxton. Policisti so vanj ustrelili štiri ali pet krogel.

Kot se je izkazalo pozneje, je King ob srečanju s policisti izza zaponke na pasu potegnil repliko zračne pištole s plastičnimi naboji in s pritrjenim laserskim merilnikom. Policist je vanj večkrat ustrelil. Rane so bile zanj usodne.

"Ko se zgodi kaj takšnega, je to tragedija in zadnja stvar, ki si jo kateri koli policist želi, da bi se mu zgodila," je dejal vodja policije Kim Jacobs in pojasnil, da je pištola delovala pristno.

Policijski umor dečka v ZDA se je zgodil skoraj dve leti po tem, ko je v ameriški zvezni državi Cleveland belopolti policist ustrelil 12 let starega Tamira Rica, ki je na igrišču nosil lažno pištolo. To je sprožilo proteste gibanja Black Lives Matter (Življenja temnopoltih ljudi so pomembna), smrt Tamirja Ricea pa je bila ena od številnih, ko je belopolti policist brez razloga ustrelil in ubil temnopoltega osumljenca. 5. julija letos so policisti ustrelili Altona Sterlinga (37) v Louisiani in le dan pozneje v Minnesoti Philanda Castila (32).