Plameni so visoki do 50 metrov. Foto: Reuters
Plameni so visoki do 50 metrov. Foto: Reuters
Mnogi se bojijo, da bo mesto Yarloop popolnoma pogorelo. Foto: Reuters

Yarloop na zahodu Avstralije je izbruhnil hud požar in uničil 95 zgradb, trije ljudje so pogrešani. Yarloop bi lahko pogorel do tal, v mestu še vedno gori.

Požar je izbruhnil na območju okoli 110 kilometrov južno od Pertha in se je zaradi močnega vetra, ki piha do 60 kilometrov na uro, v 24 urah razmahnil za več kot dvakrat. Plameni, ki so visoki do 50 metrov, so zajeli 58.000 hektarjev zemljišč, požar je uničil tretjino mesta Yarloop, tudi nekaj zgodovinskih zgradb.

Gasilci so iz mesta, v katerem živi od 500 do 600 prebivalcev, in tudi iz okoliških krajev evakuirali najbolj ogrožene. Predstavnik službe za požare in izredne razmere v zvezni državi Zahodna Avstralija Wayne Gregson je povedal, da so trije ali štirje ljudje dobili manjše poškodbe, še tri pa pogrešajo.

Z ognjenimi zublji se bojuje več kot 100 gasilcev, po poročanju BBC-ja pa so štirje ranjeni. Požar naj bi zanetil udar strele, zaradi vetra in suše pa se je hitro razširil. Požar se še vedno širi, v njegovi smeri pa se širi še nevihta, ki bi lahko stanje še poslabšala. Mnogi se bojijo, da bo mesto Yarloop popolnoma pogorelo.