Kot kaže, bo pirejsko pristanišče kmalu v celoti v kitajski lasti. Foto: EPA
Kot kaže, bo pirejsko pristanišče kmalu v celoti v kitajski lasti. Foto: EPA

Predsednik vlade in Sirize Aleksis Cipras, ki je januarja prevzel oblast, je pred volitvami obljubil, da bo končal boleče varčevalne ukrepe in med drugim ustavil val privatizacij, tudi prodajo 67-odstotnega državnega deleža v lastništvu družbe Piraeus Port Authority (PLO). Omenjena družba upravlja Pomol 1 v Pirejskem pristanišču, ki je sicer največje grško pristanišče, kitajsko podjetje Cosco pa v omenjenem pristanišču že zdaj upravlja dva pomola za tovorni promet, zdaj pa si prizadeva še za nakup tretjega.

Namero o prodaji je namestnik grškega premierja Janis Dragasakis napovedal kitajskemu predstavniku. Kot je znano, je kitajska skupina Cosco med petimi najverjetnejšimi ponudniki, ki se bodo potegovali za omenjen državni delež. Seznam podjetij za prodajo je pripravila prejšnja grška vlada v okviru 240 milijard evrov vrednega programa pomoči.

Cipras si že od izvolitve prizadeva za spremembo programa pomoči, a – kot kaže – je zbiranje kapitala za Grčijo pomembnejše, saj je v petek trojki predložila nov seznam reform v zameno za sprostitev pomoči.

Kitajci glavni favorit za nakup deleža
Cosco in drugi ponudniki lahko ponudijo zelo konkurenčno ponudbo, je namestnik grškega premirja Janis Dragasakis dejal med obiskom delegacije grških ministrov na Kitajskem. Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na kitajsko agencijo Šinhua, bi bil posel po Dragasakisovih besedah zdaj lahko sklenjen v nekaj tednih, potem ko je bil zaradi menjave grške vlade v začetku leta preložen. Ob tem je Ciprasov namestnik namignil, da je Cosco glavni favorit za sklenitev posla.

Če do 20. aprila ne bo dobila nove pomoči, bo takrat Grčija ostala brez sredstev, je eden od poznavalcev grških razmer že v torek dejal za Reuters.

Kot je še dejal Dragasakis, so Atene začele triletni program, ki vključuje velike projekte s Kitajsko.