Nekdanjega generalnega direktorja Patrie Jormeja Wiitakorpija je prvostopenjsko sodišče oprostilo obtožb glede podkupovanja v Sloveniji. Tožilstvo pa je pri prizivnem sodišču že vložilo pritožbo. Foto: BoBo
Nekdanjega generalnega direktorja Patrie Jormeja Wiitakorpija je prvostopenjsko sodišče oprostilo obtožb glede podkupovanja v Sloveniji. Tožilstvo pa je pri prizivnem sodišču že vložilo pritožbo. Foto: BoBo

Finska tožilca Jukka Rappe in Timo Kokkomäki sta vložila pritožbo, ker se ne strinjata z oceno sodišča v zvezi z dokazi, kritična pa sta tudi do odločitve sodišča, da loči primer Slovenije od podobnega primera domnevnega podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški.

Tožilca bosta na prizivnem sodišču zahtevala kazni za štiri obtožene predstavnike Patrie, medtem ko sta sprejela oprostitev enega izmed njih.

Sodišče v mestu Turku bo obravnavo primera začelo pravočasno, tožilstvo pa bo medije obveščalo o poteku procesa, še piše na spletni strani finskega državnega tožilstva.

Ponovno sojenje na prvostopenjskem sodišču?
Finska tiskovna agencija STT pa poroča, da tožilstvo zahteva, da višje sodišče zadevo Patria vrne na sodišče v kraju Hämeenlinna, kjer bi obravnava primera jeseni potekala skupaj s hrvaškim primerom. Kot alternativo tožilstvo predlaga, da bi oba primera skupaj obravnavalo višje sodišče.

Tožilstvo poudarja, da je odločitev sodišča o ločitvi primerov Slovenije in Hrvaške sredi sodnega postopka povzročila, da del dokaznega gradiva na zaslišanjih na sodišču ni bil predstavljen, še piše STT.

Šibki tožilski dokazi
Finsko prvostopenjsko sodišče je generalnega direktorja Patrie Jormeja Wiitakorpija, nekdanjega izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikkija Hulkkonena, zastopnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena, direktorja prodaje Tuomasa Korpija ter glavnega finančnega direktorja Kaija Nurmia oprostilo, ker tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju onkraj razumnega dvoma.

Sodišče se je med procesom odločilo združiti proces prodaje oklepnikov Sloveniji s podobnim procesom za primer prodaje oklepnikov Hrvaški, a konec novembra lani je nenadoma umrl glavni sodnik Juhani Hoirvonen, zaradi česar je sodišče primera znova ločilo ter konec januarja objavilo razsodbo za slovenski del procesa.