Vladimir Putin in Petro Porošenko sta na treh petkovih srečanjih iz oči v oči dosegla vsaj načelni dogovor o zemeljskem plinu, nespoštovanje premirja na vzhodu Ukrajine pa bo moralo počakati na nove priložnosti. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Petro Porošenko sta na treh petkovih srečanjih iz oči v oči dosegla vsaj načelni dogovor o zemeljskem plinu, nespoštovanje premirja na vzhodu Ukrajine pa bo moralo počakati na nove priložnosti. Foto: Reuters
Ukrajina
Premirje na vzhodu Ukrajine je krhko, kar dokazujeta zadnja zaseda in zajetje 11 Ukrajincev. V zadnjih 24 urah so tudi trikrat napadli letališče v Donecku, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil. Foto: Reuters
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk ob inšpekciji "zidu" ob ukrajinsko-rusko meji
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk medtem pregleduje "zid", s katerim se je njegova vlada odločila poostriti nadzor nad ukrajinsko-rusko mejo. Foto: Reuters

"Lahko rečem, da smo dosegli določen napredek, a so ostale še nekatere podrobnosti, ki jih je treba doreči," je po zadnjem krogu pogovorov z Vladimirjem Putinom povedal Petro Porošenko.

Ruski in ukrajinski predsednik sta se srečala ob robu evropsko-azijskega vrha (ASEM) in po pogovoru skupaj z voditelji Evropske unije so iz Kremlja sporočili, da še vedno obstajajo nepremostljive razlike med obema voditeljema, ki se nista mogla dogovoriti o napredku pri spoštovanju premirja na vzhodu Ukrajine.

Dokončen dogovor bodo zdaj morali doseči visoki predstavniki Ukrajine in Rusije na pogovorih v Bruslju, ki jih Evropska unija gosti v torek.

"Ne morem predstaviti praktične rešitve za plinsko vprašanje, a upam, da bo to mogoče po srečanju 21. oktobra v Bruslju," je dodal ukrajinski predsednik Porošenko. Po informacijah iz Milana je Ukrajina privolila v predlog Rusije, da bi zemeljski plin odslej plačevala vnaprej.

Sprva samo pozitivni pogovori, nato delno uspešni
"Dogovor o plinu je na dosegu roke,"
je napredek med sovražnima državama potrdil francoski predsednik Francois Hollande, s katerim se je strinjala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Italijanski premier Matteo Renzi je po prvih pogovorih sporočil, da so bili ti tvorni, vendar še vedno ostajajo velike razlike. Putin je pogovore označil za dobre in pozitivne, zaradi česar se je s Porošenkom srečal še dvakrat.

EU zaskrbljen zaradi morebitne plinske krize
Zahod je proti Rusiji uvedel sankcije zaradi njenega vpletanja v krizo v Ukrajino, kjer naj bi Moskva podpirala upornike na vzhodu države, ki so razglasili dve novi državi. Evropske države se bojijo, da bi ruska ustavitev pošiljk plina Ukrajini zaradi neplačanih dolgov ogrozila oskrbo s plinom pozimi, zato si močno prizadevajo za rešitev plinskega spora. Rusija je največji dobavitelj plina Evropi, ki ga polovico dobi po plinovodih čez ukrajinsko ozemlje.

Merklova vidi odgovornost Rusije
Sestanek je bil za Putina prvo večje in uradno srečanje z zahodnimi voditelji, odkar je skupina sedmih najrazvitejših držav zaradi ruske priključitve Krima in domnevne vpletenosti v spor v Ukrajini junija vrh izvedla brez Rusije.

Vlada v Kijevu in proruski separatisti so sicer prejšnji mesec dosegli dogovor o ustavitvi ognja, a ukrajinska vlada Rusijo še naprej obtožuje, da pošilja svoje vojake na vzhod Ukrajine. Nemška kanclerka Angela Merkel je v četrtek v Milanu poudarila, da je predvsem odgovornost Rusije, da zagotovi obstojnost premirja in uresničitev mirovnega načrta.

Zaseda separatistov, ki ne priznavajo premirja
Sočasno se je na vzhodu Ukrajine zgodil hud incident. V zasedi so bili ubiti trije ukrajinski vojaki, medtem ko jih 11 še pogrešajo. "V četrtek so se borci specialne enote bataljona odpravili do kontrolne točke v bližini vasi Smile v regiji Lugansk, a so padli v zasedo," je dejal tiskovni predstavnik Vladislav Seleznjov. "11 vojakov je pogrešanih," je še dejal in dodal, da so na prizorišču spopadov našli več zgorelih ukrajinskih vojaških vozil.

Območje v bližini vasi je bilo ta teden žarišče konflikta. Lokalni, prokijevski guverner je že v sredo dejal, da je več kot 100 vojakov obkolila skupina upornikov, ki ne spadajo v osrednjo skupino separatistov, saj tudi ne priznavajo prekinitve ognja, ki sta jo vpleteni strani podpisali 5. septembra.

Delni dogovor o ruskem plinu za Ukrajino
Rusija in Ukrajina nič bližje rešitvi spora
Delni dogovor o ruskem plinu za Ukrajino
Rusija in Ukrajina nič bližje rešitvi spora