Putin je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, znova pa bo prisegel 7. maja. Foto: Reuters
Putin je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, znova pa bo prisegel 7. maja. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putin je zadovoljen z rodnostjo v Rusiji. Prebivalcev Rusije je bilo lani več kot 143 milijonov. Foto: EPA
Moskva
Putina je pred dumo pričakala manjša skupina protestnikov. Foto: EPA
Zadnji govor premierja Putina

Premier je dejal, da je bila gospodarska kriza tako resna, da bi lahko ogrozila rusko suverenost. A država si je zdaj v celoti opomogla in je celo močnejša kot pred krizo, je zatrdil. "Na začetku leta 2012 je ruski bruto domači proizvod presegel raven pred krizo," je poudaril Putin, ki se v Kremelj vrača prihodnji mesec.

"To je bil ogromen izziv za našo državo. Če se nanj ne bi pravilno odzvali, ne bi uničili le gospodarstva in socialnega sektorja, ampak bi tudi ogrozili suverenost in geopolitično integriteto države ter za dolgo časa pokopali ideje modernizacije in razvoja," je povedal.

"Kriza nam ni prekrižala načrtov"
Kot največja dosežka svoje vlade je izpostavil stabilnost in rast prebivalstva, ki po njegovem mnenju izraža zaupanje v državo. Rusko prebivalstvo je lani preseglo številko 143 milijonov. "Krizi nismo dovolili, da bi prekrižala naše pozitivne demografske tendence," je izpostavil. Prav ukrepi za izboljšanje demografske slike države bodo v ospredju prioritet ruske politike v prihajajočih letih, je dodal.

Putin Rusiji napoveduje nadaljnjo gospodarsko rast. "Po naših ocenah bo Rusija v prihodnjih dveh do treh letih postala eno izmed petih največjih gospodarstev na svetu," je menil in se zahvalil ruskim državljanom za "odpovedovanje, potrpežljivost in zaupanje" v času krize. Hkrati je izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega razkoraka med revnimi in bogatimi prebivalci Rusije. V Nemčiji in Franciji se bogatejšim godi od pet do sedemkrat bolje, v Rusiji pa tako kot v ZDA do 15-krat bolje, je razkril. "Razlika se ne zmanjšuje in temu moramo posvetiti veliko pozornosti," je napovedal.

Izboljšanje poslovnega okolja
Nekdanji in prihodnji predsednik največje svetovne države je napovedal vrsto ukrepov za izboljšanje naložbenega okolja v državi. Ruska vlada naj bi tako še pred koncem leta pripravila zakonodajni sveženj za izboljšanje poslovnega okolja in boljšo zaščito predvsem tujih vlagateljev. Ti se že ves čas pritožujejo nad okorelo rusko birokracijo in močno razširjeno korupcijo v državi, zaradi katere se Rusija vedno uvršča na dno lestvic konkurenčnosti. Zdajšnji predsednik in bodoči premier Dmitrij Medvedjev je v času svojega predsedniškega mandata kot svojo prednostno nalogo ves čas izpostavljal izboljšanje konkurenčnosti ruskega gospodarstva, a vidnejših uspehov ni dosegel.

Za boljšo zaščito vlagateljev in podjetnikov naj bi tako na zvezni ravni kot na ravni posameznih federalnih enot vzpostavili institucijo ombudsmana za pravice podjetnikov. Putin je omenil celo razmišljanja o vzpostavitvi posebnega državnega tožilca za to področje.

Putin priznal nekatere šibkosti
Svetovna banka je v marčnem poročilu Rusiji napovedala 3,5-odstotno gospodarsko rast v letošnjem letu, v letu 2013 pa 3,9-odstotno. Gospodarski dosežki Rusije so zelo solidni kljub šibkejši rasti v Evropi in številnih hitro rastočih gospodarstvih, piše v poročilu. Ob tem pa Svetovna banka poudarja, da je Rusija pred številnimi izzivi. Največji del relativnega uspeha Rusije v zadnjem času namreč temelji na visokih cenah nafte, izpostavljajo strokovnjaki in Rusijo pozivajo k dobrim gospodarskim politikam, ki bodo zagotovile trajno rast na daljši rok.

Nekaj teh šibkosti je priznal tudi Putin in poudaril, da država za razvitimi gospodarstvi precej zaostaja pri produktivnosti in je preveč odvisna od energetike in industrij, povezanih z železovo rudo.

Nekateri poslanci bojkotirali govor
Politične sile je Putin pozval k enotnosti v zasledovanju glavnega cilja države - razvoja moderne države - in dejal, naj svoje politične bitke pustijo za seboj. Predsedniške volitve so pustile "odmev povečanih čustev". "A logika zrele demokracije je, da se volitve končajo in se začne skupno delo. Imamo eno Rusijo in njen moderen napredek mora biti cilj, ki bi združil vse politične sile v državi," je povedal.

V Rusiji so decembra lani potekale parlamentarne volitve, ki so bile zaradi domnevnih poneverb tarča številnih kritik. Oblasti so se nato soočile z množičnimi protesti proti volilnemu sistemu, ki po mnenju opozicije ni pravičen in reprezentativen. 4. marca so potekale predsedniške volitve, na katerih je zmago slavil Putin.

Policija je pred dumo aretirala manjšo skupino protestnikov, ki so Putinu skušali preprečiti vstop v stavbo. Več poslancev ruske opozicije je med premierjevim govorom zapustilo parlamentarno dvorano.

Zadnji govor premierja Putina