Letalonosilko Carl Vinson, na kateri je prostora za skoraj 100 letal, poganjata dva jedrska reaktorja. Foto: Reuters
Letalonosilko Carl Vinson, na kateri je prostora za skoraj 100 letal, poganjata dva jedrska reaktorja. Foto: Reuters
Mike Pence.
Ameriški podpredsednik Mike Pence se odpravlja na 10-dnevni obisk po Aziji. Foto: Reuters
Proslava ob državnem prazniku v Severni Koreji.
Jutri Severna Koreja praznuje "dan sonca", rojstni dan ustanovitelja Kim Il Sunga. V preteklosti so Severni Korejci državne praznike večkrat zaznamovali s preizkusi vojaške opreme. Foto: Reuters
Kremelj
Moskva poziva k zadržanosti vse države, vpletene v napetosti na Korejskem polotoku. Foto: Reuters
Zaostrovanje med ZDA in Severno Korejo

Raketni napad ZDA na vladno vojaško oporišče v Siriji prejšnji teden je sprožil številna ugibanja o namerah ameriškega predsednika Donalda Trumpa tudi glede Severne Koreje, ki je v zadnjem času izvedla nekaj raketnih in jedrskih poskusov, s čimer kljubuje resolucijam Združenih narodov in dvostranskim pogodbam.

Podpredsednik ZDA Mike Pence se odpravlja na 10-dnevno pot v Azijo, kjer bo najprej obiskal Južno Korejo. ZDA ob tem svarijo, da je "strateške potrpežljivosti" konec.

Predstavnik Inštituta za razoroževanje in mir severnokorejskega zunanjega ministrstva je v izjavi podal, da "ZDA na Korejski polotok, največje svetovno žarišče, prinašajo ogromno jedrskih sredstev, kar resno ogroža mir in varnost na polotoku ter položaj potiska na rob vojne", in dodal, da "to ustvarja nevaren položaj, v katerem lahko vsak hip izbruhne termojedrska vojna, ki bi ogrozila svetovni mir in varnost".

ZDA je proti Korejskemu polotoku poslala ameriško 100.000-tonsko letalonosilko Carl Vinson, ki jo poganjata dva jedrska reaktorja, na njej pa je prostora za skoraj 100 letal.

Severnokorejska vojska je sporočila, da bo "neusmiljeno opustošila" ZDA, če se bodo te odločile za napad. Vojska je sporočila, da zaradi njenega protinapada na ZDA in njene "vazalne sile" "napadalci ne bodo preživeli".

V soboto nov jedrski poskus?
Severna Koreja v soboto praznuje "dan sonca". Na ta dan bi bil 105. rojstni dan ustanovitelja in prvega predsednika države Kim Il Sunga. Na državne praznike je Pjongjang že večkrat izvedel raketne in jedrske poskuse. Severna Koreja je tuje novinarje opozorila, naj se pripravijo na "velik in pomemben dogodek", zato so se pojavile domneve, da bi severnokorejski režim lahko v soboto izvedel nov, že šesti jedrski poskus.

Ruski odposlanec za Severno Korejo Aleksander Macegora je dejal, da ne izključuje možnosti severnokorejskega jedrskega poskusa v bližnji prihodnosti, pri čemer je izrazil zaskrbljenost, da bi Trump, ki v svoji ekipi nima strokovnjakov za Severno Korejo, sprejel usodno odločitev. "Če bi gospod Trump poslušal ruskega strokovnjaka za Korejo s 40-letnimi izkušnjami, bi mu jaz svetoval, naj tega ne stori," je glede morebitnega ameriškega napada na Severno Korejo dejal Macegora za tiskovno agencijo RIA-Novosti.

Rusija je v odzivu na izjave Washingtona, da ZDA razmišljajo o vojaških ukrepih glede Severne Koreje, vse strani pozvala, naj se vzdržijo provokacij. "Moskva z veliko zaskrbljenostjo opazuje stopnjevanje napetosti na Korejskem polotoku," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kitajska poziva k mirni rešitvi
Kitajska, sicer edini zaveznik Severne Koreje, ki pa nasprotuje njenemu programu oboroževanja, je pozvala k pogovoru za mirno rešitev razmer in jedrsko razorožitev polotoka.

"Vojaške sile ne morejo rešiti težave," je dejal kitajski zunanji minister Vang Ji in dodal, da morajo sprte strani nesoglasja izkoristiti kot priložnost, da se vrnejo k pogovorom.

Trumpova administracija naj bi medtem za Severno Korejo pripravljala ekonomske sankcije. Predsednik Trump je dejal, da bo "poskrbel za problem Pjongjanga" ter izrazil prepričanje, da bo kitajski predsednik Ši Džinping pomagal po najboljših močeh in dodal, da so se ZDA sicer pripravljene soočiti s krizo tudi brez kitajske pomoči.

57 tisoč Japoncev v Južni Koreji
Medtem japonski mediji poročajo, da bo japonska vlada sprejela vse varnostne ukrepe glede mogočih novih provokacij Severe Koreje. Vladni pogovori naj bi potekali tudi o reševanju okoli 57.000 japonskih državljanov v Južni Koreji ter tudi, kako se spopasti z možnostjo prihoda severnokorejskih prebežnikov na Japonsko, med katerimi bi lahko bili tudi severnokorejski vohuni in agentje.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga je dejal, da japonska vlada zbira in proučuje informacije o severnokorejskih jedrskih in raketnih potezah ter dodaja, da so v stiku tako z ZDA kot s Severno Korejo, ki jo pozivajo k opustitvi provokativnih akcij in upoštevanju resolucij ZN-a.

Zaostrovanje med ZDA in Severno Korejo