Predsednik Ši Džinping:
Predsednik Ši Džinping: "Kitajsko ljudstvo ljubi mir, vendar premoremo tudi samozavest, da premagamo vse napade." Foto: Reuters
Kitajska vojska
Pripadnikom kitajske vojske je predsednik zabičal, da morajo biti uslužni vladajoči komunistični stranki. Foto: Reuters
Kitajska: 90. obletnica vojske

"Nihče ne sme pričakovati, da bomo požrli kisle sadeže, škodljive naši suverenosti, varnosti ali razvojnim interesom," je politične predstavnike v Veliki dvorani ljudstva nagovoril Ši in obljubil obsežno posodobitev kitajske vojske.

"Kitajsko ljudstvo ljubi mir, vendar smo tudi dovolj samozavestni, da premagamo vse napade. Nobenemu ljudstvu, organizaciji ali politični stranki ne bomo dopustili, da bi kadar koli ločila kakšen del Kitajske od matične države," je v govoru v prestolnici Peking poudaril predsednik.

Dvema milijonoma pripadnikov kitajske vojske, t. i. Ljudske osvobodilne vojske, je naročil, naj "neomajno sledi absolutni vladavini kitajske komunistične stranke in posreduje, kjer koli to ukaže stranka". Poudaril je, da je Kitajska premagala vse nasprotnike, ker "stranka nadzira pištolo" in ne nasprotno.

Po televizijskem nastopu je Šijev govor že drugi javni nastop ta teden, s čimer gradi svoj vpliv pred bližajočim se iztekom petletnega predsedniškega mandata. Šija so na strankarskem kongresu izvolili novembra 2012, zdaj pa se poteguje za svoj drugi mandat, poroča Guardian.

Tsang: Ši gradi trenutek
Pripadnost stranki in strankina oblast nad vojsko na Kitajskem sicer nista nič novega, meni direktor londonskega inštituta za kitajske študije SOAS, Steve Tsang. "Vendar je popolnoma očitno, da predsednik gradi trenutek za posredovanje svoje neomajne moči. Gre za signal administraciji: Ni razloga, da se komu kaj zgodi. Bodite dobri člani stranke in podprite vodstvo," dogajanje komentira Tsang.

Džiej: ZDA in Severna Koreja same krive za konflikt
Kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Lju Džiej je v New Yorku opozoril ZDA in Severno Korejo, da so predvsem same odgovorne za zmanjševanje napetosti s Pjongjangom, ni pa to naloga Kitajske.

"Ne glede na to, kakšne so zmožnosti Kitajske, njena prizadevanja ne bodo prinesla praktičnih rezultatov, ker je to odvisno od obeh vpletenih strani," je dejal novinarjem, s čimer je odgovoril na obtožbe ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Kitajska stori premalo glede severnokorejskih poskusov medcelinskih raket.

Kitajska: 90. obletnica vojske