Kitajska naj bi bistveno znižala carine na uvoz avtomobilov, kar zahtevajo predvsem Američani. Foto: Reuters
Kitajska naj bi bistveno znižala carine na uvoz avtomobilov, kar zahtevajo predvsem Američani. Foto: Reuters

Azijske borze so se na njegov govor odzvale zelo pozitivno, saj zmanjšuje verjetnost ostre trgovinske vojne z ZDA. Kitajski predsednik Ši Džinping je v današnjem govoru na azijskem gospodarskem forumu Boao ponudil roko ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je pred dvema dnevoma tvitnil, da bosta obe najmočnejši svetovni gospodarstvi dosegli dogovor.

Med navzočimi sta bila tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in nizozemski premier Mark Rutte. Ši je napovedal obsežne gospodarske reforme oziroma novo obdobje, v katerem bo Kitajska bistveno bolj odprla svoje tržišče, spoštovala intelektualno lastnino in znižala uvozne carine. V zelo pomirljivem govoru, ki je bistveno odstopal od vse bolj ostrih komentarjev na račun ameriške arogantnosti v kitajskih medijih, Ši Džinping s Trumpom ni neposredno polemiziral.

Kitajska naj bi bistveno zmanjšala carine na uvoz avtomobilov, kar zahtevajo predvsem Američani. Tujim avtomobilskim tovarnam naj bi dovolila, da imajo na Kitajskem svoje tovarne, liberalizirala naj bi tudi zavarovalništvo in dovolila večji vstop tujih partnerjev na kitajski finančni trg. Kitajski predsednik je pozval k nadaljevanju pogovorov in poudaril, da Kitajska s pobudo "ena pas, ena cesta" ne misli ustvarjati svojega interesnega območja, ampak prispevati k razvoju vsega sveta.

Dejstvo, da je tudi Trump pred dvema dnevoma znižal ton in nakazal možnost dogovora, po mnenju analitikov zmanjšuje nevarnost, da bo med obema gospodarsko najmočnejšima državama na svetu izbruhnila huda trgovinska vojna, ki bi bila uvod v novo svetovno gospodarsko krizo. Ši Džinping je danes žogico poslal v Trumpove roke. Dogovor bo namreč mogoč samo, če se bo ameriški predsednik odpovedal grožnjam in Kitajsko priznal za enakovrednega partnerja.