Nicola Sturgeon:
Nicola Sturgeon: "Škotska usoda je v škotskih rokah." Foto: EPA
Protesti za neodvisnost 2016
Protest v podporo škotski neodvisnosti oktobra 2016 v Glasgowu. Foto: Reuters

Na kongresu svoje Škotske nacionalne stranke (SNP) je Sturgeonova dejala, da je škotska prihodnost v škotskih rokah, in ob vzklikih navdušenja predstavnikov stranke dodala, da se vlada v Londonu boji "sodbe prebivalcev Škotske".

Nasprotovanje diskusiji o referendumu Mayeve bi ustavno strukturo Združenega kraljestva nepopravljivo uničilo, je napovedala škotska premierka in dodala, da bodo prebivalci Škotske imeli izbiro šele, ko bodo znani pogoji brexita, istočasno pa bo Škotska imela možnost lastnega odločanja.

Predlog najprej v regionalni parlament
Sturgeonova bo regionalni parlament v Edinburgu pozvala k potrditvi svoje namere, da britansko vlado zaprosi za dovoljenje za referendum. SNP sicer na Škotskem vodi manjšinsko vlado, a ob napovedani podpori Zelenih se Sturgeonovi obeta podpora.

Sturgeonova je pretekli teden napovedala, da si bo njena regionalna vlada prizadevala za izvedbo novega referenduma o neodvisnosti najpozneje do pomladi 2019, tik preden naj bi Velika Britanija zapustila Evropsko unijo.

Britanska premierka je bila do načrtov kritična in zatrdila, da trenutno ni čas za referendum, saj je treba vso energijo usmeriti v zagotovitev dobrega dogovora ob izstopu iz EU-ja.

Škoti nazadnje proti neodvisnosti
Na zadnjem referendumu o neodvisnosti leta 2014 so škotski volivci s 60-odstotno večino glasovali proti samostojnosti. Sturgeonova je na lanskih parlamentarnih volitvah zmagala s kampanjo, v kateri je obljubljala nov referendum o neodvisnosti ob spremenjenih okoliščinah, kot je morebitni odhod Škotske iz EU-ja proti lastni volji.