Kako najti ravnotežje med pravicami prestopnikov in pravico posameznikov do varnosti? Foto: EPA
Kako najti ravnotežje med pravicami prestopnikov in pravico posameznikov do varnosti? Foto: EPA
Pred dvema letoma so v Nemčiji našli telo devetletnika, ki je bil žrtev spolnega prestopnika. Foto: EPA
V londonskem muzeju je na ogled železna naprava, s katero so v 18. stoletju opravljali kastracije. Foto: EPA
Josef Fritzl
Avstrijska 'pošast' Josef Friztl je v 'kleti groze' svojo hčer zadrževal kar 24 let, rodilo se jima je sedem otrok. Foto: EPA

Kirurška kastracija je način družbene kontrole odklonskih posameznikov že stoletja oziroma tisočletja. V stari Kitajski so evnuhi znotraj palač služili cesarski družini, v Evropi so še pred nekaj stoletji mlade nadobudne pevce kastrirali, da so tako ohranili svoje čiste, visoke glasove. Danes je kastracija lahko izhod v sili tudi pri hudih boleznih, kot je zdravljenje raka na modih in prostati.

Takšna kastracija, kastracija v namen zdravljenja, ni sporna. Veliko prahu pa dvigajo razmišljanja - ali dejanja nekaterih držav, ki za nasilne spolne prestopnike ali pedofile predlagajo kemično (zdravljenje z zdravili) ali kirurško kastracijo, piše časopis New York Times. Koga torej postaviti na prvo mesto: spolne skrajneže, ki se jih s kastracijo kaznuje za mnoge na preveč krut način, ali družbo, ki pričakuje, da bo varna pred temi skrajneži?

Svet Evrope kirurško kastracijo obsodil
Svet Evrope
je prejšnji mesec kirurško kastracijo označil za "nasilno in nepovratno dejanje telesnega pohabljenja". "Poseg uniči zmožnost osebe, da se razmnožuje, in ima resne duševne posledice," so zapisali v odboru proti mučenju, in Češko, edino evropsko državo s to prakso, pozvali, naj ta dejanja preneha uporabljati pri nasilnih spolnih prestopnikih.

Odstranitev dela mod kot rešitev?
Češka
, trenutno predsedujoča EU-ju, je odgovorila, da paciente kirurško kastrirajo le ob njihovem pisnem pristanku na predlog specializiranega zdravnika in da jo predlagajo le spolnim prestopnikom, ki so zagrešili spolno motiviran umor. V zadnjem desetletju so na Češkem tako kirurško kastrirali najmanj 94 zapornikov, saj tamkajšnji strokovnjaki trdijo, da je to najboljši način za "pokoritev spolnih 'plenilcev', ki trpijo za skrajnimi spolnimi motnjami". Gre za enourno operacijo, pri kateri kirurg odstrani tkivo v modih, ki proizvaja testosteron.

Tudi pedofili imajo pravice ...
To potezo je na Češkem spodbudil primer 43-letnega Antonina Novaka, ki je posilil in ubil devetletnega Jakuba Simanka. Novak je pred tem odsedel štiri leta zaradi spolnih prestopkov in bi nato moral na zdravljenje, a se ni prikazal v ambulanti. Čez nekaj mesecev je na zelo krut način vzel dečkovo življenje. "Moj sin ne bo nikoli prišel nazaj. Vse, kar mi je od njega ostalo, je kilogram in pol pepela. Nihče se ne želi dotakniti vprašanja pravic pedofilov. A spomnimo se tudi na pravice devetletnega fanta, ki je imel pred seboj vse življenje ...," je dejal Jakubov oče.

Na Poljskem prisilna kastracija?
Poljska
naj bi postala prva država članica Evropske unije, ki bi sodnikom dovolila, da obsojenim pedofilom odredijo kazen prisilne kemične kastracije, kar pomeni, da bi morali jemati hormonska zdravila, ki krotijo njihovo spolno slo. V Španiji razmišljajo, da bi spolnim prestopnikom to možnost le ponudili, v ameriških zvezdnih državah Teksasu, Floridi in Kaliforniji pa je kemična kastracija ponujena možnost za že obsojene spolne prestopnike.

Je kastracija res prava rešitev?
Slovenski sodnik za človekove pravice v Svetu Evrope, Aleš Butala, nasprotuje kirurški kastraciji, saj meni, da je neetična in nepotrebna, saj moškega oropa pravice do razmnoževanja. Podvomil je tudi v njeno učinkovitost, saj so se na Češkem najmanj trije kastrirani prestopniki znova zatekli k nasilju, pedofiliji in poskusu umora.

S tem se ne strinjajo nekateri seksologi. Čeh Martin Holly trdi, da nobeden izmed skoraj sto kastriranih prestopnikov ni nikoli več zagrešil prestopka. Danska študija iz 60. let pa je pokazala, da se je po kastraciji stopnja novega prestopka iz 80 odstotkov spustila na dva odstotka.

A. P.