Sobarica Nafisatou Dialo se je s tožilci v sredo pogovarjala kar sedem ur. Foto: EPA
Sobarica Nafisatou Dialo se je s tožilci v sredo pogovarjala kar sedem ur. Foto: EPA

Sprva je bilo predvideno, da bi moralo biti zaslišanje nekdanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v ponedeljek, a so tožilci zaprosili za preložitev prihodnjega zaslišanja, saj se preiskava še nadaljuje. Strauss-Kahnova odvetnika William Taylor in Benjamin Brafman sta prepričana, da bo tožilstvo 23. avgusta dokončno zavrnilo obtožnico proti njunemu varovancu.

Strauss-Kahna so maja aretirali zaradi spolnega napada na 32-letno sobarico newyorškega hotela Sofitel. Kasneje so ga proti plačilu varščine izpustili v hišni pripor, nato pa so ga odpravili in mu vrnili varščino, saj je tožilstvo razkrilo nekaj nesoglasij v izjavah domnevne žrtve. Po izpustitvi iz hišnega pripora se lahko Strauss-Kahn prosto giblje po ozemlju ZDA, v tujino pa ne more, saj je moral sodišču predati potni list.

Sobarica v sredo znova s tožilci
Sobarica, priseljenka iz Gvineje Nafisatou Dialo, je v ponedeljek prvič spregovorila za medije ter za revijo Newsweek in televizijo ABC podala svojo različico dogodkov v hotelu. Strauss-Kahna je javno obtožila, da jo je gol naskočil takoj, ko je vstopila v njegovo hotelsko sobo. Dialova se je v sredo prvič po juniju znova srečala s tožilci, a o podrobnostih pogovora nihče ni dajal izjav.

Strauss-Kahn, ki že od vsega začetka vztrajno zavrača vso krivdo, je zaradi incidenta odstopil s položaja generalnega direktorja IMF-a, na katerem ga je nasledila nekdanja francoska finančna ministrica Christine Lagarde.