Trump je v Mehiki zatrdil, da so se pogovarjali o gradnji zidu, ne pa tudi o tem, kdo ga bo plačal. Foto: Reuters
Trump je v Mehiki zatrdil, da so se pogovarjali o gradnji zidu, ne pa tudi o tem, kdo ga bo plačal. Foto: Reuters
Peña Nieto sicer ne odobrava Trumpove politike glede priseljevanja in je pred časom dejal, da bi lahko njegova retorika uničila tisto, kar sta državi gradili več desetletij. Foto: Reuters
false
Pred dvorano v Phoenixu, kjer je potekal shod ameriškega republikanskega kandidata Trumpa, se je zbrala skupina njegovih nasprotnikov. Foto: Reuters
Protesti med Trumpovim obiskom Mehike

"Tista ideja, da Donald Trump mehča svojo priseljensko politiko: to se ne bo zgodilo," je zapisal CNN.

Donald Trump je v preteklih dneh namreč dajal različne izjave glede izgona nezakonitih priseljencev. Najprej je presenetljivo izjavil, da ne bodo izgnani vsi po vrsti, ampak le kriminalci, obenem pa napovedal sodelovanje z nezakonitimi priseljenci. Na vprašanja, ali spreminja stališča, je nato skupaj s predstavniki svoje kampanje zatrjeval, da se ni spremenilo nič.

Trump: Plačali bodo
V sredo je na obisku v Mehiki
v nasprotju s prejšnjimi oznakami Mehičanov kot "posiljevalcev" in "morilcev" dejal, da so čudoviti in izjemni ljudje. Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto ga je sicer opozoril, da je z izjavami hudo prizadel Mehičane in da bi njegova retorika lahko načela odnos med državama, da pa ceni njegovo pripravljenost za vzpostavitev odnosov.

Nato pa je imel Trump le nekaj ur po obisku v Ciudada de Mexico govor v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizoni, kjer je predstavil svojo priseljensko politiko: "velik in čudovit zid" in deportacije. "Plačali bodo (op. p. Mehika). Tega še ne vedo, ampak plačali bodo 100-odstotno," je dejal Trump in obljubil, da bo zid čudovit, neprebojen in opremljen z najsodobnejšo tehnologijo. Pena Nieto je pozneje po Twitterju sporočil, da je dal Trumpu vedeti, da Mehika zidu ne bo plačala.

"Največji problem ZDA: nezakonito priseljevanje"
"Te volitve so naša zadnja priložnost, da zavarujemo svoje meje, ustavimo nezakonito priseljevanje in reformiramo zakonodajo, da bomo izboljšali svoje življenje," je po poročanju CNN-a dejal na zborovanju Trump. In čeprav je republikanski predsedniški kandidat svoj govor začel s pohvalami na račun mehiških voditeljev, ki imajo radi svojo državo, kot ima sam rad ZDA, je nadaljeval z dolgim naštevanjem primerov umorov, ki so jih zagrešili nezakoniti priseljenci v ZDA. Za vse to sta po njegovih besedah kriva predsednik ZDA Barack Obama in demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton, ki zagovarjata politiko odprtih meja.

"Nezakonito priseljevanje je največji problem, s katerim se danes spoprijemajo ZDA" je dejal milijarder in dodal, da nezakonite priseljence obravnavajo bolje kot lastne veterane. "Po 8. novembru se to ne bo več dogajalo." Ko bo nastopil predsedniški položaj, bo po napovedih nemudoma ustanovil delovno skupino za deportacije, ki bo aretirala vse nezakonite priseljence, ki so bili kadar koli pridržani zaradi zločina:"Preseljevati jih bomo začeli že prvi dan. Ko bom eno uro na položaju, bodo ti ljudje izginili." Pri tem se je pošalil, da bo morda delovni skupini uspelo ujeti in deportirati tudi Clintonovo.

Vsakogar, ki ga bodo ujeli pri prečkanju meje, bodo takoj zaprli in poslali nazaj domov, tako kot vse kriminalce. Izgnali jih bodo v države, od koder so prišli, ne le poslali čez južno mejo. "Za vse tiste, ki so danes tukaj nezakonito in želijo pridobiti status, bo obstajala le ena pot: vrnili se bodo domov in zaprosili za ponoven vstop v državo, kot bo zahteval novi zakoniti priseljenski sistem."

Tiste, ki delajo, naj bi pustil na miru
Ob tem pa je po poročanju Guardiana Trump namignil, da za zdaj ne bodo preganjali 11 milijonov nezakonitih priseljencev, od katerih jih velika večina pošteno dela tisto, česar Američani za majhen denar nočejo.

V sodelovanju s kongresom namerava vsem t. i. mestom zavetiščem v ZDA odvzeti vsa proračunska sredstva; to so mesta, kjer lokalne oblasti ljudi ne preganjajo zaradi njihovega imigracijskega statusa, med njimi je tudi Trumpov rodni New York.

Protesti med Trumpovim obiskom Mehike