Novica o smrti bin Ladna odmeva po svetu. Foto: EPA
Novica o smrti bin Ladna odmeva po svetu. Foto: EPA
Mussomeli sam pravi, da je 10 let čakal na ta dan. Foto: MMC RTV SLO
Mnogi menijo, da je veselje ob smrti bin Ladna prezgodnje. Foto: Reuters


Se lahko veselimo ob smrti bin Ladna?
To je dobra novica za svet in ZDA. A smrt človeka sama po sebi ni razlog za slavje. Ko pa pomislimo na tisoče ljudi, ki jih je umoril ta človek, na družine, ki že toliko let pogrešajo svoje može, žene in otroke, potem lahko razumemo katarzo, občutek olajšanja in hvaležnosti, da ta morilec končno ne bo več mogel ubijati.
Ameriško zunanje ministrstvo je zaskrbljeno zaradi morebitnega protiameriškega nasilja. So bili v ZDA in drugod po svetu uvedeni dodatni varnostni ukrepi?
Pričakujem, da bodo na letališčih in nekaterih naših veleposlaništvih po svetu povečali stopnjo pripravljenosti.
Gospod veleposlanik, se lahko v Sloveniji počutimo varne po smrti bin Ladna?
Mislim, da lahko. Tudi vaša vlada ne pričakuje povračilnih ukrepov. To ne velja drugod po svetu, tu v Sloveniji pa se počutimo varne.
To je nedvomno pomemben dosežek, a vojna proti terorizmu še zdaleč ni končana.
Vojna proti terorizmu in konflikt z islamskimi skrajneži se zaradi tega ne bosta končala. Po drugi strani pa je to dokaz vztrajnosti in nepopustljivosti. Tudi po desetih letih nismo pozabili storjenih grozodejstev in končno zadostili pravici. Ljudje včasih zavračajo simbolične pomene, a to je pomemben simbol. ZDA se niso vdale, niso pozabile, noben terorist ni varen, niti po desetih letih ne.
Kako lahko to, da je bil bin Laden ubit v Pakistanu? Zaplete to vaše odnose z Islamabadom?
Upam, vedno sem optimist, da bo to koristilo našim odnosom. Pakistanci so dolgo zanikali in vztrajali, da ne pomagajo terorističnim celicam v svoji državi. To je pokazalo, da so vsaj nekateri predstavniki pakistanskih oblasti varovali bin Ladna. Ubili so ga le 100 metrov od velikega vojaškega oporišča. Morda bo pakistanska vlada zdaj dojela, da se mora resneje lotiti boja proti teroristom.
Kako lahko pojasnite to, da ste po desetih letih našli Osamo bin Ladna, Ratko Mladić pa se še vedno skriva?
Če bi njega našli prej, bi nas pa spraševali, zakaj nismo še našli bin Ladna. Delno je to povezano s srečo, delno z zagnanostjo, delno pa tudi s sodelovanjem drugih. Potrebujemo tesnejše sodelovanje z ljudmi v Srbiji in Pakistanu in drugod. Mogoče je to dobra napoved, mogoče so tudi njemu šteti dnevi.