Dvodnevna prekinitev vojskovanja v Jemnu je začela veljati opoldne po krajevnem času. Foto: Reuters
Dvodnevna prekinitev vojskovanja v Jemnu je začela veljati opoldne po krajevnem času. Foto: Reuters

Tokratna razglasitev premirja je v dveh letih sedma v vrsti. Prejšnje so v razdejani državi spodletele, med njimi zadnja oktobra.

Dvodnevna prekinitev vojskovanja v Jemnu je začela veljati opoldne po krajevnem času (ob 10. uri po srednjeevropskem). Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki je tudi pobudnica premirja, je dodala, da obstaja možnost podaljšanja prekinitve ognja, če bodo hutijevski uporniki in njihovi iranski zavezniki spoštovali dogovor in dovolili dostavo pomoči v oblegana mesta.

Tiskovni predstavnik uporniških vojaških sil Šaraf Lokman (Sharaf Loqman) je sporočil, da spoštovanje miru sloni na izpolnjevanju dogovora druge strani. "Vojska, varnostne sile in milice Hutijev so pripravljene braniti dostojanstvo ljudi, suverenost in neodvisnost, če bi napadalci vztrajali pri nadaljevanju agresije," je Lokman povedal za jemensko uporniško tiskovno agencijo Saba.

V prvih urah veljavnosti prekinitve ognja so z različnih območij v Jemnu previdno poročali o miru. A kasneje so se pojavila prva poročila o kršitvah. Med drugim naj bi spopadi uporniških in provladnih sil potekali v bližini Taeza, tretjega največjega mesta v državi. V tem mestu na jugozahodu Jemna naj bi uporniki tudi izstrelili raketo na stanovanjsko naselje, pri čemer je bil ubit en civilist, dva pa ranjena.

O občasnih spopadih poročajo tudi iz krajev Nahm, Šabva in Sarva blizu prestolnice Sana.