Vatikan vse bolj ovijajo temačne meglice, povezane s korupcijo v njegovih najvišjih krogih. Foto: EPA
Vatikan vse bolj ovijajo temačne meglice, povezane s korupcijo v njegovih najvišjih krogih. Foto: EPA
Uvodnik je objavil vatikanski časnik L'Osservatore Romano. Foto: Screenshot

A ob tem, ko je uvodnik v časniku Osservatore Romano ponovil kritike medijske obravnave škandala, so v njem zapisali tudi, da bi morala Katoliška cerkev v aktualni krizi svoje podobe videti tudi priložnost, da se "prečisti".
Gre za zadnje poglavje v vatikanski različici "Wikileaksa", ki so jo italijanski mediji označili kar za "Vatileaks". Pisanje časnika je tudi sovpadlo z objavo novih informacij o Vatikanski banki.

Uvodnik, spisan ob 30. obletnici prihoda takrat še kardinala Josepha Ratzingerja v Rim, papeža opisuje kot človeka, ki "ga volkovi ne ustavijo" in ki se je pripravljen postaviti po robu "neodgovornemu in nedostojanstvenemu vedenju". Ko so predstavnika Vatikana blizu časnika vprašali, ali del uvodnika, ki se nanaša na "volkove", kritizira tiste, ki so dali v javnost dokumente, je odgovoril, da tudi njih in da "prav gotovo to niso skavti".
Veliko dela za Vatikan
Vatikanski predstavniki za javnost so imeli v zadnjem času res veliko dela - najprej so v javnost pricurljala pisma nadškofa, ki so ga premestili, potem ko je razkril mrežo korupcije in nameščanja "po zvezah", nato je v javnost prišel zapisek, ki je močno očrnil vrsto kardinalov, vzniknili pa so tudi novi sumi o Vatikanski banki.

A uvodnik piše, da bi morala Cerkev na to celotno epizodo, za katero nekateri menijo, da je del boja za prevlado znotraj Vatikana, gledati kot na priložnost za prenovo: "Neodgovorno in nedostojanstveno vedenje se na koncu preplete z medijskim hrupom, ki je neizogiben in prav gotovo ne nezainteresiran, a na katerega moramo gledati kot na priložnost za očiščenje znotraj Cerkve."

Sramotni podatki
Vihar, ki so ga povzročila razkritja, prihaja ob neprimernem času za Vatikan, ravno pred navadno radostno slovesnostjo sprejema novih prelatov v kardinalski zbor, iz katerega bo nekega dne izbran novi poglavar Rimskokatoliške cerkve. Zadnja kriza podobe se je začela prejšnji mesec, ko je preiskovalna oddaja italijanske televizije objavila zasebna pisma nadškofa Carla Marie Vigana, nekdanjega viceguvernerja Vatikana in aktualnega vatikanskega veleposlanika v ZDA.

Pisma, ki jih je Vigano poslal kardinalu Tarcisiu Bertoneju in papežu, razkrivajo, da so Vigana premestili, potem ko je razkril "mrežo korupcije, nepotizma in preferenčnega nameščanja", povezano s podeljevanjem pogodb po napihnjenih cenah. Druga razkritja so povezana z Vatikansko banko, ki skuša pustiti škandale za seboj. A zdaj je prišlo na dan, kako se je pred 30 leti sesula banka Ambrosiano, z njo povezano pranje denarja, prostozidarji, mafija in skrivnostna smrt njenega predsednika Roberta Calvija, "božjega bankirja", leta 1982.

Vatikanska banka skuša polno izpolnjevati standarde EU-ja o finančni transparentnosti, da bi se tako do junija uvrstila na evropski "beli seznam". A časnik Il Fatto Quotidiano, ki je objavil večino razkritih dokumentov o banki, je danes objavil še več zaupnih pisem, ki naj bi razkrivala notranja nesoglasja glede transparentnosti banke o svojih preteklih dejanjih.