V Veliki Britaniji zakon o umetni oploditvi in embriologiji iz leta 2008 določa, da je homoseksualni par starš otroka, ki je bil spočet z darovano sperno, ženskimi jajčeci ali zarodkom. Foto: EPA
V Veliki Britaniji zakon o umetni oploditvi in embriologiji iz leta 2008 določa, da je homoseksualni par starš otroka, ki je bil spočet z darovano sperno, ženskimi jajčeci ali zarodkom. Foto: EPA
Darovalcem omogočen stik z otroci

Kot piše The Telegraph, je sodišče tako odločilo v primeru dveh lezbičnih parov in moškega para, med katerima je eden biološki oče dveh otrok ženske iz enega lezbičnega para, drugi moški pa je biološki oče otroka ženske v drugem lezbičnem paru.

Vsi trije pari, ki sicer živijo v zakonski skupnosti, so prijatelji, zato so o vzgoji otrok in stikih z otroki sklenili le neformalne dogovore. Ti so splavali po vodi v trenutku, ko sta želela imeti očeta s svojimi otroki več stika.

Pravica ali poseg v družinsko življenje?
Zadeva se je celo tako zaostrila, da sta se moška s svojo zahtevo obrnila na sodišče in zahtevala sodno odredbo o dovolitvi vzpostavitve stika z otroki in celo deljeno skrbništvo. Ženska para sta temu nasprotovala, saj sta menila, da gre za poseg v njihovo družinsko življenje.

"Zastrašujoča" odločitev sodišča
Odločitev sodišča, ki je očetoma odobrila prošnjo, je "zastrašujoča", je za The Telegraph dejal odvetnik enega izmed lezbičnih parov Kevin Skinner.

"Čeprav je odločitev sodnika jasna, da mora biti družinska enota zaščitena, je možnost, da lahko donatorji sperme zahtevajo sodno odločbo o več pravicah, za mnoge pare, tako homoseksualne kot heteroseksualne, zastrašujoča," je dejal odvetnik in dodal, da bi morali biti vsi pravni postopki glede starševskih pravic urejeni že v samem postopku umetne oploditve.

"Tudi, ko je v postopku umetne oploditve darovalec sperme znan, morajo biti stvari jasno dorečene," še meni Kevin Skinner.

Možnost, da imajo darovalci sperme pravice do otroka, že obstaja
V Veliki Britaniji zakon o umetni oploditvi in embriologiji iz leta 2008 določa, da je homoseksualni par starš otroka, ki je bil spočet z darovano spermo, ženskimi jajčeci ali zarodkom.

Po obstoječi zakonodaji imajo darovalci sperme lahko pravico ali določene obveznosti do svojega biološkega otroka. Otroka lahko tudi denarno podpirajo, če otrok nima enega od staršev.

Darovalcem omogočen stik z otroci