Zunanje ministrstvo pri imenovanju Zavgajeva ne vidi težav, nasprotuje pa mu opozicija. Foto: EPA
Zunanje ministrstvo pri imenovanju Zavgajeva ne vidi težav, nasprotuje pa mu opozicija. Foto: EPA

Predsednica komisije Eva Irgl je v skladu s priporočili parlamentarne zakonodajno-pravne službe želela na sami seji spremeniti ime točke seje iz "Sporno imenovanje ruskega veleposlanika z vidika kršenja človekovih pravic" v splošnejšo "Obravnava imenovanj vodij diplomatskih predstavništev tujih držav v Sloveniji z vidika spoštovanja človekovih pravic". To je sprožilo val nezadovoljstva med člani komisije. Po daljšem prerekanju o poslovniku, v katerem ni dorečena možnost preimenovanja točke na sami seji, je Irglova sejo prekinila, je za RTV Slovenija poročal Blaž Ermenc.

Zavgajev je po mnenju sklicateljice seje komisije Irglove sporen zaradi sokrivde za zločine nad lastnim narodom zaradi politike, ki jo je vodil in uresničeval kot proruski predsednik Čečenije.

Potem ko je Rusija Slovenijo obvestila, da namerava Zavgajeva imenovati na mesto veleposlanika v Ljubljani, je zunanje ministrstvo opravilo običajen notranji postopek, Slovenija pa je izdala soglasje za novega ruskega veleposlanika. Zunanji minister Samuel Žbogar je pojasnil, da kandidat ni sporen, ker proti njemu ne doma ne v tujini ne potekajo nobeni sodni postopki, poleg tega je bil doslej namestnik ruskega zunanjega ministra. Vodja slovenske diplomacije je še pojasnil, da ima Rusija suvereno pravico, da izbira svoje veleposlanike.