Morda je še prezgodaj za veselje, a Donald Trump je trenutno v manjši prednosti pred Hillary Clinton. Foto: Reuters
Morda je še prezgodaj za veselje, a Donald Trump je trenutno v manjši prednosti pred Hillary Clinton. Foto: Reuters

"Je čas za paniko?" se v naslovu sprašuje Guardian. Po podatkih raziskovalnega centra RealClearPolitics (RCP), ki vzame povprečje rezultatov zadnjih petih nacionalnih anket, v katerih volivce sprašujejo, koga med omenjenima kandidatoma bi volili, se je Donaldu Trumpu prvič uspelo zavihteti pred Hillary Clinton.

Čeprav je milijarder pred nekdanjo zunanjo ministrico in prvo damo ZDA v vodstvu za mišji rep, nekateri vodilni analitiki v RCP-ju menijo, da je med demokrati "verjetno čas za paniko". Kljub temu da so številke tokrat v korist nepremičninskemu mogotcu, ki je svoje nove vajence iskal tudi v televizijski oddaji Vajenec (The Apprentice), se je Clintonovi nevarno približal že lansko leto septembra in decembra.

Kot poroča Guardian, pa demokrati takrat namigov niso jemali resno. "To pa predvsem zato, ker si lahko volivci v zadnjem trenutku premislijo," piše britanski portal. Čeprav imajo demokrati prednost v 32 ameriških zveznih državah, pa podjetja, ki se ukvarjajo z javnomnenjskimi raziskavami, preverjajo, kakšno je stanje v državah, ki bi lahko zamajale potek dogodkov; med njimi so zvezne države Arizona, Florida, Severna Karolina, Ohio in Zahodna Virginija. Glede na trenutne raziskave, nobeden od omenjenih dveh kandidatov nima prednosti v naštetih državah.

Clintonova se želi osredotočiti na splošne volitve
Na strani demokratov sicer še vedno poteka boj za predsedniškega kandidata med Hillary Clinton in Bernardom Sandersom, ki pa je za Clintonovo v velikem zaostanku. Tudi zato se je Hillary Clinton odločila, da se s Sandersom ne bo pomerila v zadnjem televizijskem soočenju s protikandidatom demokratov, saj se bo raje osredotočila na splošne volitve.

Sanders nad njeno odločitvijo ni presenečen, je pa razočaran, da je Clintonova odstopila od dogovora. Dejal je, naj ne bo tako domišljava in naj ne misli, da je že osvojila nominacijo, ker so nazadnje volivci Indiane, Zahodne Virginije in Oregona menili drugače. Clintonova je sicer do zdaj osvojila 23 držav in tri milijone glasov več od Sandersa, ki je zmagal v 18 državah, poroča STA.

Guardian sicer poudarja, da se na izide RCP-ja ni mogoče zanašati z gotovostjo, so bili pa v preteklosti pogosto priročen politični barometer.