Bernie Sanders je skušal z besedami
Bernie Sanders je skušal z besedami "Bratje in sestre, to je realnost" pomiriti del svojih privržencev, ki so se razjezili ob njegovem pozivu, naj podprejo Hillary Clinton. Foto: EPA
Bernie Sanders
Podpornica Bernieja Sandersa, ki bo zbrane nagovoril prvi dan, se je v bližini večnamenske dvorane oziroma centra Wells Fargo ohladila z vodo iz hidranta. Foto: Reuters
Wells Fargo
Na prizorišču demokratske konvencije veljajo poostreni varnostni ukrepi. Foto: Reuters
Elektronska pošta povzročila nemir med demokrati

V "rojstnem" mestu ZDA Philadelphii, kjer je bila 4. julija 1776 sprejeta ameriška deklaracija o neodvisnosti, se v ponedeljek začenja konvencija demokratske stranke, ki bo v četrtek potrdila Hillary Clinton za predsedniško kandidatko ZDA.

Demokratski senator iz Vermonta Sanders, ki je izgubil bitko s Clintonovo za demokratsko nominacijo, je v ponedeljek nagovoril svoje privržence in jim dejal, da je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump nevarnost za prihodnost ZDA, zato je treba izvoliti Hillary Clinton.

A omenjanje Clintonove je med nekaterimi njegovimi privrženci izzvalo ogorčenje in žvižge. "Bratje in sestre, to je realni svet. Trump je tiran in demagog," je privržence skušal pomiriti Sanders, a ti so mu odgovorili, da je demagoginja tudi Hillary.

Zbrane je nagovorila tudi ameriška prva dama Michelle Obama in izrekla nedvoumno podporo Clintonovi. Med drugim je dejala: "Želim si nekoga, ki je dokazano vztrajen, nekoga, ki pozna to delo in ga jemlje resno, nekoga, ki razume, da se predsednik ne sooča s črno-belimi vprašanji."

Tabor Clintonove: Rusi se vmešavajo v ameriške volitve
Tik pred konvencijo je dodatni nemir v demokratski stranki oziroma jezo med privrženci Sandersa povzročilo javno razkritje 20.000 elektronskih sporočil med strankarskimi funkcionarji, iz katerih je razvidno, da je vodstvo stranke v času izbire strankarskega predsedniškega kandidata dejavno podpiralo Clintonovo proti Sandersu. Volilni štab Clintonove skuša problem zamegliti s trditvami, da gre za rusko vpletanje v ameriške volitve, saj naj bi elektronsko pošto s strežnikov stranke ukradli ruski hekerji in jo predali WikiLeaksu, ki jo je objavil. Demokrati prav tako namigujejo, da si ruski predsednik Vladimir Putin želi izvolitve Trumpa glede na njegove zadnje izjave proti zvezi Nato in druge, kar pa v štabu republikanskega kandidata odločno zanikajo. Domnevni vdor ruskih hekerjev v elektronsko pošto demokratov že preučuje FBI. Zaradi afere je že odstopila predsednica demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz, ki tako ne bo odprla konvencije.

Na konvenciji 50.000 ljudi
Nanjo naj bi v Philadelphio prišlo 50.000 ljudi, od tega skoraj 5.000 delegatov, preostalo pa bodo novinarji, podporniki in nasprotniki kandidatke ter gostje, med njimi tudi mednarodni. Konvencija bo do četrtka potekala v športnem kompleksu Wells Fargo, zgrajenem leta 1996 za 210 milijonov dolarjev, v njem pa med drugim domujeta ekipi NBA Philadelphia 76ers in NHL Philadelphia Flyers.

Konvencija zmes "resne" politike in zabave
Konvencije služijo za potrditev predsedniških in podpredsedniških kandidatov, za potrditev platforme oziroma strankarskega programa za štiri leta, predvsem pa za zabavo strankarskih privržencev.

V torek bo glavna zvezda Bill Clinton, v sredo pa bo gneča, saj od slavnih govorijo Obama, podpredsednik ZDA Joseph Biden in podpredsedniški kandidat Kaine.

V četrtek bo mamo napovedala Chelsea Clinton, kandidatka pa bo na koncu sprejela nominacijo s svojim govorom. Republikansko konvencijo v Clevelandu je zaznamovalo pomanjkanje velikih političnih imen stranke, pri demokratih pa te težave ni. Večina govornikov je politikov različnih ravni. Prišli bodo tudi slavni, med njimi Snoop Dogg, Lady Gaga in Debra Messing.

Ankete: Trump pridobiva proti Clintonovi
Republikanci so svojega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa potrdili na konvenciji, ki je bila prejšnji teden v Clevelandu. Trump je sicer po nekaterih anketah javnega mnenja po konvenciji prehitel Clintonovo, v drugih pa zmanjšal zaostanek. Anketa ameriške televizije CNN daje Trumpu 44 odstotkov podpore, Clintonovi pa le 39 odstotkov. Trumpu se je najbolj povečala podpora med belimi volivci brez univerzitetne izobrazbe. Med temi vodi z 62 proti 23 odstotkov. V anketi tiskovne agencije Reuters se je prednost Clintonove zmanjšala na le 41 proti 38 odstotkom, kar je v bistvu izenačeno glede na 4-odstotno statistično napako. Trump je v tej anketi pred konvencijo zaostajal za deset odstotkov. Clintonova si je poslabšala podporo tudi v anketi televizije CBS in sedaj je Trump prevzel prednost pred njo s 44 proti 43 odstotkom, podobno tudi v anketi časopisa Los Angeles Times, kjer Trump vodi s 45 proti 41 odstotkom.

Elektronska pošta povzročila nemir med demokrati