V zadnjih tednih pred kampanjo se Trump udeležuje številnih dogodkov in zborovanj, na katerih izkoristi vsako možnost za napad na Hillary Clinton. Foto: EPA
V zadnjih tednih pred kampanjo se Trump udeležuje številnih dogodkov in zborovanj, na katerih izkoristi vsako možnost za napad na Hillary Clinton. Foto: EPA
Trumpovi podporniki
"Tiha večina podpira Trumpa," je eden izmed sloganov njegovih podpornikov. Foto: EPA

Trump je opazke izrekel na zborovanju v New Hampshiru, pri tem pa svojih izjav ni podprl z nobenim dokazom. Ob približevanju volitev - Američani bodo o nasledniku Baracka Obame odločali 8. novembra - je Trump vse ostrejši do svoje nasprotnice: očital ji je že, da je nesposobna, da je zločinka, da bi jo spravil v zapor, da nima žilavosti za predsedovanje, zdaj pa jo je posredno obtožil tudi, da je vzela mamilo, poroča BBC.

Njegova zborovanja so polna hujskaških parol, večkrat pa je že zasejal tudi dvom o pravičnosti volitev, pri katerih po njegovih besedah z manipuliranjem pomembno vlogo igrajo koruptivni mediji, ki v javnost prenašajo lažne obtožbe in laži. Kot ocenjujejo analitiki, s svojim nastopom utrjuje prepričanje že prepričanih, številni njegovi podporniki pa so zaradi zadnjih napadov postali še bolj zaščitniški do Trumpa in napadalni do Clintonove. Tako je v četrtek ena izmed udeleženk na zborovanju v Ohiu nosila majico z napisom "Trump lahko zgrabi mojo ..." puščica pa je kazala proti njenemu intimnemu delu.

V taboru Clintonove so se ostro odzvali na trditve Trumpa, da so ženske, ki so ga v zadnjem tednu obtožile spolnega nadlegovanja, del načrta za izvolitev Hillary Clinton za predsednico. Vodja njene kampanje Robby Mook je dejal, da k udeležbi na volitvah spodbujajo vse volivce, in da se to ne bo "spremenilo, ker se kandidat boji, da bo izgubil". Po Mookovih besedah lahko pričakujemo rekordno udeležbo na volitvah, kajti volivci so, kot se je izrazil, "spregledali njegove (op. Trumpove) sramotne poskuse za spodkopanje volitev nekaj tednov pred samimi volitvami".

Javnomnenjske raziskave v korist Clintonovi
Po BBC-jevi javnomnenjski raziskavi (upošteva mediano petih zadnjih nacionalnih raziskav) ima Hillary Clinton 49-odstotno podporo, Trump pa 40-odstotno. Reutersova javnomnenjska raziskava, objavljena v petek, je pokazala, da Hillary Clinton podpira 44 odstotkov, Trumpa 37 odstotkov anketiranih.

V zadnjih tednih pred usodnim torkom gre pričakovati, da se bodo besedni napadi med kandidatoma še okrepili.