Vojska je 93-letnega predsednika Mugabeja priprla, njegova žena pa naj bi pobegnila v Namibijo. Foto: Reuters
Vojska je 93-letnega predsednika Mugabeja priprla, njegova žena pa naj bi pobegnila v Namibijo. Foto: Reuters
Robert Mugabe
Mugabe je bil predsednik Zimbabveja od leta 1987, pred tem pa je bil sedem let premier. Foto: Reuters
Sibuiso Moyo
Generalmajor Moyo je na javni televiziji ZBC prebral izjavo, v kateri vojska poudarja, da je predsednik Mugabe varen in da želijo le prijeti kriminalce okoli njega. Foto: Reuters
Vojaški udar v Zimbabveju

pridržala na njegovem domu. Mugabe se počuti dobro, je po telefonskem pogovoru z njim sporočil južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Na profilu Mugabejeve stranke Zanu-PF na Twitterju so sporočili, da je bil za začasnega predsednika postavljen nekdanji podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil zaradi domnevne nelojalnosti, s čimer je svojo 52-letno ženo Grace Mugabe postavil na mesto najverjetnejše naslednice. Po poročanju BBC-ja sicer ni jasno, ali profil v resnici upravlja stranka.

Predstavnik Zanu-PF-ja v Veliki Britaniji Nick Mnangwana je za BBC dejal, da je prejel informacije o pobegu Grace Mugabe v Namibijo. Mnangwana je še poudaril, da Mugabejeva žena ni pomemben člen stranke in da je njena moč izvirala zgolj iz tega, da je predsednikova žena.

Vojska prevzela nadzor
Vojska je z oklepniki zaprla ceste do vladnih prostorov, parlamenta in sodišč v prestolnici Harare in prevzela nadzor nad letališčem, glavnimi prometnicami v mestu in javno televizijo ZBC, kjer je generalmajor Sibuiso Moyo prebral izjavo, v kateri vojska zanika "vojaški prevzem vlade" in poudarja, da je predsednik Mugabe varen, sodstvo pa ostaja neodvisno.

"Iščemo kriminalce, ki obkrožajo Mugabeja in ki povzročajo družbeno in gospodarsko trpljenje v državi. Takoj ko bomo končali misijo, pričakujemo, da se bo povrnilo normalno stanje," je prebral Moyo. Med prijetimi je finančni minister Ignatius Chombo.

V mestu so sicer odjeknile eksplozije. Vojska je ljudi pozvala, naj ostanejo mirni, se izognejo nepotrebnim potem in raje ostanejo doma. Svoje državljane sta k temu pozvali tudi britansko in ameriško veleposlaništvo.

Aretirani minister in vodja podmladka
Vojska naj bi po navedbah na Twitterju aretirala finančnega ministra Ignatiusa Chomboja in vodjo podmladka Kudzaia Chipango, ki je poudarjal, da vrhovni poveljnik Constantin Chiwenga, ki naj bi stal za prevzemom oblasti, nima polne podpore vojske. Oba politika sta javno podpirala Grace Mugabe za naslednico na predsedniškem položaju.

Južna Afrika pošilja v Zimbabve ministra
Južna Afrika v Zimbabve pošilja obrambno ministrico Nosiviwe Mapisa-Nqakulo in ministra za varnost Bonganija Bonga, ki se bosta pogovorila tako z Mugabejem kot z vojaškim vrhom, saj želi sosednja država, kot je dejal Zuma, prispevati k mirni rešitvi krize v Zimbabveju

Mugabe že izgublja podporo med privrženci
Mugabe sicer že izgublja podporo med dosedanjimi privrženci. Tako ga je vplivno združenje veteranov osvobodilnega boja danes pozvalo, naj odstopi tako s položaja predsednika države kot položaja predsednika vladajoče stranke. Generalni sekretar združenja Victor Matemadanda je še dejal, da zahtevajo tudi preiskavo vseh kaznivih dejanj, ki jih je Mugabe zagrešil v svojem 37-letnem vodenju države.

Nekdanji finančni minister Tendai Biti je Mugabeja medtem označil za "starca, ki bi mu morali dovoliti, da se odpočije". Za afriško televizijo eNCA je še dejal, da je Mugabe zelo inteligenten človek, ki najverjetneje ve, da je kocka padla. Dodal je, da državljani Zimbabveja upajo, da se bo sedanja kriza končala brez prelivanja krvi.

AU obsoja, EU zaskrbljen
Dogajanje v Zimbabveju je medtem že obsodila Afriška unija (AU). Predsedujoči AU-ju, gvinejski predsednik Alpha Condé, je dejal, da je dogajanje v tej državi "videti kot državni udar", poroča francoska tiskovna agencija AFP. AU je še pozval zimbabvejsko vojsko, naj konča svoje operacije in "znova vzpostavi ustavni red".

Kot je dejal Condé, gre v Zimbabveju "očitno za vojake, ki hočejo s silo prevzeti oblast". "Afriška unija izraža resno zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v Zimbabveju", piše v sporočilu AU-ja, ki izraža podporo "zakonitim institucijam" v južnoafriški državi.

Evropska unija pa je zaradi dogajanja v Zimbabveju izrazila zaskrbljenost in pozvala k mirni rešitvi krize. "Vse vpletene strani pozivamo, naj od konfrontacije preidejo k dialogu, da bi dosegli rešitev po mirni poti," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Catherine Ray.

Streli na severu mesta
V severnem predmestju prestolnice, kjer živijo predsednik in več zaposlenih v vladi, je bilo po poročanju BBC-ja pred pridržanjem Mugabeja slišati strelno orožje in topove. V prestolnici je po poročanju Reutersa pred bankami videti dolge vrste ljudi, ki želijo dvigniti gotovino, medtem ko taksiji zaposlene prevažajo na delovna mesta.

Vrhovni poveljnik napovedal možnost posega
Prevzem oblasti se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je vladajoča stranka Zanu-PF vrhovnega poveljnika vojske Constantina Chiwengo obtožila izdajalskega vedenja. Ta je napovedal možnost vojaškega posega, s katerim bi "očistili" vladajočo stranko. Chiwenga je prejšnji teden obiskal Kitajsko, medtem pa Kitajska sporoča, da je šlo le za običajen vojaški obisk. Mugabe je že pred mesecem napovedoval možnost vojaškega upora.

Vojaški udar v Zimbabveju