Za volitve je vladalo veliko zanimanje, ljudje so stali v vrstah, da so lahko oddali svoj glas, zato bo volilna udeležba zagotovo visoka. Foto: EPA
Za volitve je vladalo veliko zanimanje, ljudje so stali v vrstah, da so lahko oddali svoj glas, zato bo volilna udeležba zagotovo visoka. Foto: EPA
Robert Mugabe
Mugabe Zimbabve vodi že 33 let. Foto: EPA

Visoki predstavnik stranke Zimbabvejska afriška narodna zveza - patriotska fronta (ZANU-PF), ki ji predseduje predsednik Robert Mugabe, je povedal, da je njihova stranka zmagala na vseh ravneh, tako na predsedniških kot na parlamentarnih volitvah. Zatrdil je, da je 89-letni Mugabe porazil tekmeca Morgana Tsvangiraija, ter da je stranka "pometla" tudi s Tsvangirajevim Gibanjem za demokratične spremembe (MDC) v boju za poslanske sedeže.

Štetje glasov sicer še poteka in uradnih, tudi delnih izidov še ni, tako da navedb Mugabejeve stranke ni mogoče podpreti.

Tsvangirai: Za nas so volitve neveljavne
Zimbabvejski premier Morgan Tsvangirai je volitve v sredo označil za veliko farso in dejal, da so izidi neveljavni zaradi ustrahovanja, manipulacij volilnega imenika in prevar z volilnimi lističi, ki jih je izvajala Mugabejeva stranka. "To je velika farsa," je povedal Tsvangirai na tiskovni konferenci na sedežu stranke v Harareju in dodal: "Za nas so volitve neveljavne."

Na napake in manipulacije z volilnim imenikom so že pred volitvami opozarjali tudi v stranki MDC. Na imeniku, ki je bil objavljen tik pred volitvami, naj bi se podvajala imena, številni na njem navedeni volilni upravičenci naj sploh ne bi obstajali, veliko pa jih v imeniku sploh ni bilo.

Opazovalci opozarjajo na nepravilnosti
O nepravilnostih poročajo tudi domači opazovalci. Kot je povedal predsednik nevladne Zimbabvejske mreže za podporo volitvam, Solomon Zwana, je približno milijon volivcev ostalo brez volilne pravice, zato so volitve po njegovih ocenah "resno kompromitirane".

Volitve je spremljalo nekaj manj kot 7.000 domačih in tujih opazovalcev. Vodja opazovalne misije Afriške unije, nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, je povedal, da so volitve potekale "mirno, urejeno, svobodno in pošteno". Obasanjo je sicer te ocene sporočil že takoj po koncu glasovanja v sredo, tako da bo na končno oceno treba še počakati, vodja državne volilne komisije Rita Makarau pa je v sredo zvečer v skladu s pričakovanji sporočila, da so bile volitve "svobodne in poštene".

Visoka volilna udeležba
Mugabe Zimbabve vodi že 33 let, pred volitvami pa je zatrjeval, da bo, če bo zmagal Tsvangirai, odstopil. Za tokratne volitve, ki so bile prve po tistih leta 2008, ki jih je zasenčilo nasilje, je vladalo veliko zanimanje, zato naj bi bila volilna udeležba precej visoka. O večjih izbruhih nasilja letos niso poročali.