Prizor iz filma The Lady z Michelle Yeoh. Foto:
Prizor iz filma The Lady z Michelle Yeoh. Foto:

Zvezdnica je skušala 22. junija vstopiti v državo, a so jo po pristanku na mednarodnem letališču v Yangonu še isti dan poslali iz države, poroča BBC.
Predstavnik oblasti je novinarjem povedal, da je Michelle Yeoh zdaj na črnem seznamu in da ne bo več mogla vstopiti v Mjanmar. Državo je sicer pred tem že enkrat obiskala - decembra, ko se je srečala z Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Či.
Mjanmarske oblasti niso pojasnile, zakaj je Yeoh na črnem seznamu, a tamkajšnja represivna vlada že leta rutinsko zavrača prošnje za vizume za novinarje in kritike režima.
Vsebina filma ostaja neznana
Yeoh v prihajajočem filmu The Lady (Gospa) upodablja Aung San Su Či. Film je režiral francoski režiser Luc Besson, premiera pa je napovedana za zadnjo tretjino leta.

48-letna igralka ima sicer za seboj bogato kariero. Med drugim je v Bondovem filmu Jutri nikdar ne umre ob Pierceu Brosnanu igrala kitajsko vohunko, spomnimo pa se je tudi iz oskarjevske uspešnice Ang Leeja Prežeči tiger, skriti zmaj in iz filma Jaz, gejša.

Nacionalna liga za demokracijo Aung San Su Či je leta 1990 z veliko večino zmagala na mjanmarskih volitvah. Po tem je Aung San Su Či preživela 15 izmed naslednjih 20 let v hišnem zaporu, dokler je niso izpustili novembra lani, teden dni po volitvah, ki jih je nadzorovala vojska in na katerih Aung San Su Či ni smela kandidirati.

Kaj točno bo mogoče videti v filmu o njenem življenju, za zdaj ostaja skrivnost. A uvrstitev igralke na črno listo se zdi precej netakten in kontraproduktiven način za odvračanje pozornosti od filma.