Podjetje dijakov 3. č-razreda ŠKG-ja (Veronika Kavčič, Vida Štrancar, Ela Hudovernik, Petra Zoubek, Jera Hrovat in Franjo Matej Podnar) je zmagalo na letošnjem sejmu dijaških podjetij. Foto: Jernej Rodič
Podjetje dijakov 3. č-razreda ŠKG-ja (Veronika Kavčič, Vida Štrancar, Ela Hudovernik, Petra Zoubek, Jera Hrovat in Franjo Matej Podnar) je zmagalo na letošnjem sejmu dijaških podjetij. Foto: Jernej Rodič
Izdelki dijaškega podjetja Donum dulce
Stavili so na kakovosten izdelek, ki bo tudi lično zapakiran. Foto: Jernej Rodič
Podelitev na Gospodarski zbornici Slovenije. Foto: Arhiv dijaškega podjetja
Stojnica dijaškega podjetja Donum dulce
Osredotočili so se na prodajni čas ob koncu leta, ko se ljudje obdarujemo med sabo. Foto: Arhiv dijaškega podjetja
Člani uprave dijaškega podjetja Donum dulce. Foto: Arhiv dijaškega podjetja
Deodorant
Izdelovanja naravne kozmetike so se naučili s pomočjo staršev, spleta in tečajev. Foto: Jernej Rodič

Pogosto poslušamo očitke, da naši dijaki in študentje v šolah dobijo premalo praktičnih znanj za nadaljnje življenje. Letos je tako na več slovenskih srednjih šolah pilotno potekal projekt Moje podjetje v okviru neprofitne mednarodne organizacije JA Worldwide (Junior Achievement Young Enterprise), ki dijakom ponuja možnost, da spoznajo strukturo podjetja, kako se lotiti posla, analizirati trg in lastne zmožnosti, najti vire financiranja, zagnati svoj posel ter tudi kakšni so postopki zapiranja podjetja.

Podjetje kot projektna naloga
Mladim je tako v enem letu omogočeno, da prehodijo pot od ideje do ustanovitve podjetja, poslovanja in zaprtja podjetja ter delitve realnega zaslužka. Komisija je vse sodelujoče projekte ocenila in za zmagovalca razglasila podjetje Donum dulce (Sladek dar), ki so ga ustanovili dijaki 3. č-razreda s Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani.

Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.

"Na naši šoli je v 3. letniku obvezna projekta naloga, in profesorica Mirjam Lindič nam je kot eno izmed možnosti ponudila sodelovanje v tem projektu. Ker smo vsi že nekako vedeli, kaj podjetje je, smo se odločili, da bomo sprejeli nov izziv," pojasnjuje dijakinja Veronika Kavčič. S sošolci Vido Štrancar, Elo Hudovernik, Petro Zoubek, Jero Hrovat in Franjem Matejem Podnarjem so se torej lotili ustanavljanja podjetja.

Kozmetične izdelke so izdelovali sami
Odločili so se za izdelavo in prodajo naravne kozmetike. "Razmišljali smo, kaj bi lahko sploh počeli, da bi bilo dovolj preprosto za izdelavo, a še zmeraj dovolj profesionalno, da bi pritegnilo kupce." Na področju naravne kozmetike so jim z nasveti na pomoč priskočili starši, poiskali so informacije na svetovnem spletu in v knjigah ter se udeležili nekaj tečajev.

"Vse produkte smo izdelali sami, surovine, za katere smo preverili, da so res naravne, smo dobili od različnih dobaviteljev. Sami pa smo nabirali posamezne sestavine – kot je ognjič. Tukaj je bila tudi naša prednost, saj so iz čistega okolja izdelki tudi bolj kakovostni," njihov koncept razloži Veronika.

Ker so projektno delo začeli oktobra, so hitro spoznali, da bo decembrski čas obdarovanja najprimernejši za njihov poslovni načrt, in so zato morali pohiteti. "Imeli smo res veliko dela. Posamezniki v skupini smo porabili različno časa za ta projekt – največ 109, vsi skupaj pa čez 300 ur." Konec leta so dobili tudi večje naročilo, zato so morali v izdelavo kozmetičnih izdelkov vložiti še več časa od predvidenega, saj bi drugače izgubili pomemben posel in s tem tudi zaslužek.

Naleteli so na birokratske ovire
Spopasti pa so se morali tudi z birokratskimi ovirami, saj področje dijaških podjetij pri nas še ni dovolj urejeno. "Težje smo sodelovali s poslovnimi partnerji, a smo vseeno našli način," pojasnjuje Veronika. Veliko jim je pomagala tudi mentorica, ki je bila ves čas v stiku z Zavodom za spodbujanje podjetnosti mladih, ki vodi ta projekt, poiskala pa jim je tudi dodatne informacije, ko so naleteli na dileme.

Nagrada za najboljše dijaško podjetje
Njihovo dobro in zavzeto delo čez leto je bilo na koncu poplačano ne le z bogatimi izkušnjami in zasluženim denarjem, temveč tudi z nagrado za najboljše dijaško podjetje. Zdaj bodo našo državo predstavljali na mednarodnem sejmu dijaških podjetij v Talinu. "Priprave so že v polnem teku, zaključujemo poročilo, potrebni so prevodi, videopredstavitev, pregledati moramo zalogo izdelkov in oblikovati našo predstavitev. Želimo dokazati, da so v Sloveniji ljudje, ki jim je vredno zaupati, da so kljub včasih slabim informacijam tukaj podjetja, ki so pripravljena delati in se truditi na evropskem trgu," njihove ambicije zaokroži Veronika.

Prav ta projekt jim je po njenih besedah odprl dodatno okno možnosti, da se v življenju lahko odločijo tudi za uresničitev lastne podjetniške ideje. "Splošna razgledanost je zelo pomembna, današnji svet je tako globaliziran, da brez znanja jezikov ničesar ne moreš. Pri prijateljih in drugih ljudeh pa opažam, da imajo nato pri zaposlitvah težave, ker je šolski svet drugačen od realnega poslovnega sveta. Premalo smo pripravljeni na ta preskok," razmišlja.

Sama bi zato v šole uvedla obvezno prakso za vse dijake, saj le tako lahko dobijo občutek, kakšno je praktično delo. "Naučila sem se, da je za dobro delo potrebna dobra ekipa in to, da vsi delamo za skupni cilj. Ob tem pa tudi, da je lepo delati, če delaš tisto, kar te veseli. Če te nekaj res zanima, ni razloga, da ti ne bi uspelo."

Podjetje zaprli, možnosti je še več
Svoje podjetje so ob koncu projekta zaprli, saj so takšna pravila, hkrati pa še niso polnoletni, da bi lahko samostojno nadaljevali v takšnem poslovnem okviru. "Prihodnje leto imamo tudi maturo in menimo, da je dobro znanje eden izmed ključev za uspeh. Zagotovo se bomo najprej izobrazili na strokovnih področjih in se morda nato znova podali v podjetništvo. Tukaj se nam je odprla še dodatna možnost za poznejše iskanje zaposlitve," Veronika z optimizmom in novimi spoznanji zre v prihodnost.

Kakšni so po vašem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
Vsak trud se poplača. Mislim, da vsak, ki želi delati, lahko najde delo in to, da smo ljudje pripravljeni delati, je ključ do uspeha. Vprašanje je le, koliko truda in energije smo pripravljeni vložiti in kako močno si prizadevamo, da uspemo. Mislim, da bi morali bolj poudarjati to, da nam lahko uspe, in ne samo stokati, kakšne je kriza. Navadno je tako, da spodbuda in pohvala ljudem pomagata. Z optimizmom pa se je lažje lotiti katere koli stvari. Ne vidim razloga, zakaj Slovenija kot država in Slovenec kot posameznik ne bi bil uspešen. Pomembno pa je, da skupaj zremo v prihodnost in da se vsak potrudi po svojih najboljših močeh, da si pomagamo in prepričana sem, da nam bo Slovencem kot narodu uspelo.