Raziskava volilnih preferenc kaže na porast podpore stranki Zares, saj bi zanjo v julijski raziskavi volilo le 3,7 odstotka vprašanih, zdaj pa ji podporo izreka 7 odstotkov anketirancev. Foto: MMC RTV SLO
Raziskava volilnih preferenc kaže na porast podpore stranki Zares, saj bi zanjo v julijski raziskavi volilo le 3,7 odstotka vprašanih, zdaj pa ji podporo izreka 7 odstotkov anketirancev. Foto: MMC RTV SLO
JAnez Janša
Podpora SDS-u je po zadnji Interstatovi raziskavi 17,4 odstotna, anketiranci pa so za krivca težav v šentviškem predoru v 51,3 odstotkih označili SCT. Foto: MMC RTV SLO
Interstatova raziskava ohranja prednost SDS-a pred SD-jem

Sledijo stranke Zares (7 odstotkov), LDS (4,7 odstotka) in SNS (4,2 odstotka). Za DeSUS, Lipo, SLS in NSi bi glasoval minimalen odstotek vprašanih, novoustanovljena stranka KDS pa bi prejela le 0,3 odstotka glasov anketiranih.

Padec podpore SD-ju
Glede na merjenje v mesecu juliju je opaziti znižanje deleža anketiranih, ki bi volili Socialne demokrate, medtem ko se je povišal delež tistih, ki bi glas namenili stranki Zares. Delež vodilnega SDS-a ostaja skoraj nespremenjen, povišal pa se je delež tistih, ki so odgovorili, da se volitev ne bi udeležili. Tako se je opredelilo 17 odstotkov anketirancev. Nekoliko več podpore so pridobili LDS, SNS in DeSUS, delež podpore pri drugih strankah pa ostaja enak.

Podpora vladi ostaja nespremenjena
Podpora vladi ostaja v primerjavi z julijskim merjenjem nesremenjena, in je 41-odstotna. Vlade ne podpira 53,7 odstotka vprašanih, preostali pa so odgovorili z "ne vem".

Kdo je kriv za težave v predoru?
V raziskavi so anketirance povprašali tudi o tem, kdo je odgovoren za težave v šentviškem predoru. Več kot polovica vprašanih (51,3 odstotka) je menila, da je odgovoren izvajalec gradbenih del SCT, Darsu pa odgovornost pripisuje 13 odstotkov anketiranih. Skoraj desetina (9,6 odstotka) meni, da odgovornost nosi britansko podjetje Ceramicoat, med krivci pa so tudi prometni minister, vsi vpleteni, vlada in nadzor nad gradnjo.

Med tistimi, ki največ krivde pripisujejo podjetju SCT, izstopajo anketiranci, ki imajo srednješolsko izobrazbo, so zaposleni in so potencialni volivci SDS-a. Darsu odgovornost pripisujejo predvsem mlajši, višje izobraženi, dijaki in študentje, ki bi, če bi bile volitve v nedeljo, volili stranko Zares.

Življenje za večino slabše
Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanje, ali živijo bolje kot pred štirimi leti. Dobri dve tretjini vprašanih (67,6 odstotka) je prepričanih, da živijo slabše, življenje pa se je izboljšalo nekaj več kot četrtini anketirancev (26,3 odstotka). Med njimi je več mlajših, višje izobraženih ljudi in tistih, ki so naklonjeni SDS-u. Med tistimi, ki so se opredeli, da živijo slabše, izstopajo anketiranci s poklicno šolo.

Raziskava družbe Interstat je zajela 704 osebe, stare 18 let in več iz splošne populacije, in je bila izvedena med 11. in 13 avgustom.

Interstatova raziskava ohranja prednost SDS-a pred SD-jem