Dva fantiča in pes za volanom peugeota A01 med letoma 1937 in 1944. Foto:
Dva fantiča in pes za volanom peugeota A01 med letoma 1937 in 1944. Foto:
Glenys Donald, mama zdajšnjega lastnika Malcolma, za volanom vozila z vnukinjo Leah lani.

To je uspelo peugeotu iz leta 1902 s tristopenjskim menjalnikom in oljnimi lučmi. Na tehnični pregled ga je peljal prodajalec vozil Gavin McGuire. Pred pregledom je bil peugeot deležen manjšega servisa, saj je bilo treba počistiti cevi za gorivo. "Avtomobil je vžgal, takoj ko sem zavrtel ročico," je dejal McGuire.

Temno modri dvosedežnik z registrsko tablico A01 ima enovaljni motor in vse originalne dele. Njegov dodatni del so še oljne luči, ki se pričvrstijo na sam avtomobil.

Pravi družinski avtomobil
Model so leta 1902 iz Francije pripeljali v London, kjer je bil razstavljen v Peugeotovem salonu. Tam ga je opazil bogati zemljiški posesetnik William Parkin-Moore, ki je bil prvi ponosni lastnik. Ta je peugeota leto pozneje zamenjal z daimlerjem. "Francoz" je bil namreč s 43 km/h počasnejši od dirjajočega konja.

A01 je nasledjih 34 let preživel v garaži, dokler ni leta 1937 Parkin-Moore umrl. Avtomobil je podedoval njegov nečak Henry Donald. Ta avtomobila ni nikoli vozil, zato ga je sedem let pozneje dal bratu Georgeu, ki ga je do leta 1956 hranil v garaži.

Lastništvo nad avtomobilom je takrat prevzel njegov 18-letni sin Dennis, ki se je z njim vozil po vasi. "Moj oče avtomobila verjetno ne bi nikoli vozil, vendar jaz sem ga kot tipičen osemnajstelnik hotel," danes pravi 69-letni Dennis.

Danes ima A01 novega, petega lastnika. To je Dennisov 36-letni sin Malcolm, ki je sicer prodajalec avtomobilov. Tudi ta vzdržuje družinsko tradicijo in se s starodobnikom skorajda ne vozi.

Povsem originalen
A01 ni najstarejši avtomobil, ki je opravil tehnični pregled, je pa eden najstarejših, ki ga je prvič opravil pri tako častitljivi starosti. "Ta avtomobil ni tako poseben zaradi starosti, ampak zaradi stanja. Mnogo starodobnikov je zamenjalo večino delov, med njimi ni tega. Vsak za volanom tega vozila lahko občuti, kako je voziti nov edvardijanski avtomobil."