Foo Fighters so na Glastonburyju nazadnje nastopili leta 1998. Foto: Reuters
Foo Fighters so na Glastonburyju nazadnje nastopili leta 1998. Foto: Reuters

Seattelska zasedba bi morala na slovitem festivalu nastopiti že pred dvema letoma, a so bili prisiljeni nastop odpovedati zadnji trenutek, ker si je frontman skupine Dave Grohl le nekaj dni prej, med koncertom na Švedskem, pri padcu z odra zlomil nogo. Leta 2015 so jih kot osrednji sobotni izvajalci nadomestili Florence + The Machine, letošnje poletje pa bodo z nastopom še uradno poplačali svoj dolg obiskovalcem festivala.

"Res smo srečni, da bodo letošnji osrednji sobotni izvajalci Foo Fighters," je v imenu organizatorske ekipe Glastonburyja za Guardian dejala Emily Eavis in dodala, da ceni vso energijo, ki so jo člani zasedbe zadnje tedne vložili v promocijo, ker bodo nastopili na osrednjem, "piramidnem" odru.

Piramida kot namig oboževalcem
Oboževalci, včlanjeni v klube oboževalcev zasedbe, so namreč v zadnjih tednih na domače naslove dobili "letalske vozovnice" letalske družbe Obelisk Airlines s podobo piramide (osrednji oder na Glastonburyju je v obliki piramide in po njej tudi poimenovan), nato se je na njihovi uradni spletni strani začelo skrivnostno odštevanje, pozneje pa so potrdili tisto, o čemer se je že nekaj časa ugibalo - da bodo konec junija igrali na angleškem podeželju.

Organizatorji Glastonburyja so sicer že konec oktobra razkrili prvo osrednje glasbeno ime letošnjega festivala: to so Radiohead, ki bodo nastopili v petek. Še tretje osrednje ime bodo razkrili v prihodnjih tednih oz. mesecih.

Festival vsako leto razprodan prej
Glastonbury, znameniti britanski festival, ki ga že od 70. let prejšnjega stoletja pripravljajo na kmetiji Worthy v Somersetu, je sicer tradicionalno razprodan v manj kot uri po tem, ko dajo vstopnice v prodajo (kar se zgodi oktobra!), t. i. headlinerje pa nato organizatorji, ki jih zadnja leta vodi hči prvega organizatorja, Michaela Eavisa, sporočajo postopoma do pomladi.