Tisti, ki se bodo lahko vozili na 25,99 milijona evrov vredni investiciji, bodo dosegli tudi do 100 kilometrov na uro. Foto: Fuji-Q High Land
Tisti, ki se bodo lahko vozili na 25,99 milijona evrov vredni investiciji, bodo dosegli tudi do 100 kilometrov na uro. Foto: Fuji-Q High Land

Na Japonskem bodo 16. julija javnosti predstavili vlak smrti z najstrmejšim vertikalnim padom na svetu. Novi tehnološki dosežek z imenom Takabiša (kar v prevodu pomeni "dominanten") bo krike obiskovalcev izvabljal v zabaviščnem parku Fuji-Q High Land ob vznožju gore Fudži v prefekturi Jamanaši. Imel bo sedem večjih zavojev na 1.000 metrih dolžine, seveda bo poskrbljeno tudi za strm vzpon na vrh na višini 43 metrov, kjer bo zagotovljen trenutek občutka breztežnosti, nato pa bodo sledili "skok na glavo" in odseki, na katerih se bodo tisti na sedežih znašli v popolni temi.

A tisto, kar ta vlak smrti loči od drugih, je predvsem vratolomen "prosti pad" pod 121 stopinjami, v parku pa na potrditev iz Guinnessove knjige rekordov še čakajo, saj želijo tudi uradno postati najstrmejši vlak na svetu. Ko bo prišla uradna potrditev, bo to 14. Guinnessov svetovni rekord parka Fuji-Q.

Trenutni nosilec naslova najvišji jekleni vlakec smrti je Kingda Ka v zabaviščnem parku Six Flags v New Jerseyju, ki v višino meri 139 metrov, njegov maksimalni vertikalni pad pa je kar 127 metrov. Najhitrejši je Formula Rossa v Ferrari Worldu v Abu Dabiju, ki so ga odprli novembra lani in lahko doseže neverjetnih 240 kilometrov na uro.

Rekord, ki ga želijo podreti s Takabišo, ima trenutno Mumbo Jumbo v Flamingolandu v Yorkshiru na severu Anglije, in to od julija 2009. Ponaša se z naklonom "le" 112 kotnih stopinj, zato ga bo Takabiša prekosila kar za devet stopinj. Za vstop na Takabišo bo treba odšteti dodatnih 8,67 evra poleg vstopnine v park, veljale pa bodo tudi omejitve glede starosti in telesne višine.