Kailua velja za eno najlepših plaž v ZDA. Foto: Reuters
Kailua velja za eno najlepših plaž v ZDA. Foto: Reuters

To predmestje Honoluluja privablja obiskovalce - med katerimi je redno tudi predsednik Barack Obama z družino - tudi s svojim sproščenim vzdušjem. A očitno je prebivalcem prevelike sproščenosti dovolj, saj je, kot poroča AP, mestni svet poslal na havajski turistični urad prošnjo, naj neha spodbujati turiste k prenočevanju v njihovem mestu.

Kailua - pri tem pa še zdaleč ni edino havajsko mesto - se že dolgo ukvarja z vprašanjem, koliko turizma si želi in koliko naj ga dopusti. V zadnjem času si vse več obiskovalcev želi doživeti otoško življenje kot domačin, ne pa kot turist. Mestnemu svetu pa nikakor ni po volji rastoča industrija najemov penzionov in bungalovov na kratki rok, brez dovolilnic.
Svet meni, da se na tak način izčrpava že tako omejena ponudba namestitev v Kailui, napihujejo se cene, pri tem pa najbolj trpijo prav domačini. Ti se tudi redno pritožujejo nad navalom neznancev, ki okupirajo sosednje domove, sosesko pa s tem spreminjajo v prostor, kjer nihče več ne pozna nikogar. Nekateri izmed najemnikov žurajo in se okajajo vso noč.

"Alternativa Waikikiju"
Težko je reči, točno koliko stanovanj in hiš v Kailui je na razpolago turistom. Spletna stran Vacation Rentals by Owner sicer navaja številko 289, medtem ko havajski turistični urad ocenjuje, da bi jih lahko bilo tudi do 500. A le nekaj deset jih ima dejansko dovoljenja za tovrstno dejavnost, preostali delujejo nezakonito. Zakoni na Oahuju so precej strogi, otok pa ni izdal novih dovoljenj že vse od leta 1990.

Zato je mestni svet, potem ko je opazil, da turistične agencije oglašujejo Kailuo kot "popoln oddih za družine in večje družbe", vrnil udarec in skoraj enoglasno izglasoval, da agencija "preneha promovirati Kailuo kot turistično destinacijo in alternativo Waikikiju".

Oživljanje Kailue
Mestnim svetnikom ni bilo po godu predvsem to, da državna turistična agencija oglašuje najem dopustniških domov, medtem ko skuša drugo državno telo - mestni svet - uveljavljati zakon proti nezakonitim izvajalcem. A vsi niso zadovoljni z odločitvijo mestnega sveta, saj nanjo gledajo kot na sporočilo prišlekom, da v Kailui niso dobrodošli. Poleg tega naj bi prav ti dopustniški domovi pomagali pri oživljanju Kailue ter razcvetu tamkajšnjih restavracij in butikov.
Tisti, ki dajejo stanovanja v najem in upravljajo penzione, pa pravijo, da jim njihov posel omogoča dodaten zaslužek, s katerim lahko plačujejo hipoteko in še naprej živijo v Kailui, kjer so cene nepremičnin med najvišjimi na Havajih.

Angie Larson, članica sveta Zveze havajskih lastnikov dopustniških domov, pravi, da večina ljudi že tako ali tako ve za Kailuo in ne potrebujejo turistične zveze, da jim jo oglašuje. "Malce pozno je, da bi skrivali Havaje. Vsi hočejo sem. In noče vsak stanovati v hotelu."