Palača Diega Kolumba, kjer je živel s svojo ženo in sedmimi otroki. Foto: Andrej Lapajne
Palača Diega Kolumba, kjer je živel s svojo ženo in sedmimi otroki. Foto: Andrej Lapajne

Pred prihodom španskega raziskovalca in pomorščaka so otok Hispaniola (Dominikanska republika in Haiti) naseljevali predvsem Indijanci.

Santo Domingo je pravzaprav našel Bartolomej Kolumb, brat Krištofa Kolumba, in danes bi mu lahko rekli, da je najstarejše evropsko mesto v novem svetu. Zgodovina pravi, da so leta 1496 na tla Santa Dominga prvič stopili Evropejci in se tam tudi naselili. Pozneje je mesto uničil orkan, ohranili pa so se ostanki obrambnega zidu, ki se razprostira čez cono Kolonial in jo je leta 1994 zaščitil tudi Unesco.

Naj omenim še, da sem v palači, kjer naj bi bili pokopani vsi velikani Dominikanske republike, krajevnega vodnika vprašala, kje je pokopan diktator Rafael Leónidas Trujillo. Na moje vprašanje mi je ponudil dva odgovora. Nekateri menijo, da so njegove kosti vrgli v Karibsko morje, spet druga teorija pravi, da je njegova družina posmrtne ostanke pretihotapila v Španijo. Kdo ve, sama še tega ne vem več, ali je Krištof Kolumb res pokopan v španski katedrali v Sevilli ali na močno razpotegnjenem pokopališču v mestu Santo Domingo.

Milena Kalacun Lapajne

Strateška postavitev palače ni bila naključje. Diego Kolumb je hotel imeti pregled nad obiskovalci z morja. Foto: M. K. L.
Postelja Diega Kolumba, ki je s svojo ženo Marijo spal ločeno. Kljub temu sta imela sedem otrok. Foto: M. K. L.
Moram priznati, da je muzej lepo ohranjen in slikovito prikazuje življenje Kolumbove družine. Foto: M. K. L.
Pogled iz najstarejše ulice v mestu, kjer so včasih ženske, ki so v Kolumbovi palači delale družbo Diegovi ženi Mariji, hodile na sprehode. Namen sprehodov je bil predvsem najti bogatega snubca. Foto: M. K. L.
V palači, kjer so pokopani vsi zgodovinski veljaki, je tudi ta lestenec, ki ga je Francisco Franco podaril diktatorju Rafaelu Leónidasu Trujillu. Foto: M. K. L.
Prva ambasada v Santa Domingu je bila francoska. Foto: M. K. L.
V samem središču Santa Dominga nimate občutka za čas. Na žalost tudi nekih pametnih nakupov ne morete opraviti, saj poleg cigar, slik in kiča nič drugega ne poznajo. Foto: Andrej Lapajne
... mogoče pa sta bila kriva peklenska vročina in neprimeren čas za nakupe. Foto: Andrej Lapajne
Je pa mesto polno revežev, saj je v Dominikanski republiki kar 30 odstotkov prebivalstva pod mejo revščine. Foto: Andrej Lapajne
Revnejši del mesta je zelo umazan in kaotičen. Foto: M. K. L.
Zanimivo je, da ima tudi dominikanski predsednik svojo Belo hišo. V primerjavi z ameriškim predsednikom tukaj dominikanski ne stanuje, ampak samo dela. Foto: M. K. L.